De vreugde die bomen brengen

Bomen bepalen vaak een landschap. Ze hebben een diepgaande, misschien onopgemerkte invloed op ons, of het nu gaat om de eenzame, doornige dwergboom die zich aan de bergwand vastklemt, of om de sparrenbossen die zich in noordelijke landen kilometers ver uitstrekken; om de rijen bloeiende fruitbomen in een boomgaard, of om de dichte regenwouden aan de evenaar waar het wemelt van de wilde dieren. Groepjes en rijen bomen in oude heggen omzomen velden en wilde stukken land en scheppen grenzen en markeringspunten. Bomen ondersteunen ons en brengen ons leven in de vorm van zuurstof, reiniging, vruchten en beschutting. Hun bladeren voeden de bodem, ze ondersteunen het leven van talloze dieren tussen hun takken en ze bieden ons natuurlijk prachtig bouwmateriaal.

Bomen zijn lang ‘de longen’ van de wereld genoemd en dat is zowel in spiritueel als in wetenschappelijk opzicht waar. De energieën die deel uitmaken van het innerlijke leven van de boom brengen vanuit de etherische wereld unieke vibraties naar de aarde. De aanwezigheid van bomen herinnert ons aan het geestelijk leven. De vormen van bomen, afgetekend  tegen de lucht in de winter of de zomer, hebben een schoonheid die de geest van menig kunstenaar heeft geraakt. Ze wijzen ook omhoog en als ze zich uitspreiden en beschutting bieden, herinneren ze ons aan de bescherming door de omhullende liefde van de Grote Geest. En misschien waren we zo gelukkig dat ze ons als kind al de kans boden om boven het aardse uit te klimmen en een plek te vinden om ons los te maken en een breder uitzicht te hebben.

Naar al die manieren waarop bomen ons leven en onze ziel raken, verwijst White Eagle. Hij laat ons ook kennismaken met een aantal eigenschappen van specifieke bomen en de oude wijsheid die hen omgeeft. Hij herinnert ons aan onze band met de natuur, van vitaal belang voor ons welzijn en de gezondheid van onze planeet.

januari 2015