NIEUWE MAAN VAN WATERMAN

Gepubliceerd: 15 januari 2023

De Zon is op vrijdag 20 januari rond zonsopgang het vaste luchtteken Waterman binnengegaan. Het symbool voor het teken Waterman is de mens, die zijn inspiratie direct vanuit de hemelse sferen krijgt en die hij met zijn medemensen deelt. Een dag later op 21 januari is het in de avond de Nieuwe Maan van Waterman, als Zon en Maan bij elkaar staan in dat teken. Op donderdag 2 februari vieren we dan Maria Lichtmis. Voor de mis worden de kaarsen gewijd en dan volgt een ommegang, waarbij iedereen een brandende kaars in de hand houdt, wat ook gedurende de mis wordt voortgezet. In de Keltische traditie heet dit feest Imbolc en het is gewijd aan hun godin Brigid, beschermster van zwangere vrouwen en van bevallingen.


Lees verder »

VOLLE MAAN VAN STEENBOK [ NACHT VAN 6 OP 7 JANUARI ]

Gepubliceerd: 7 januari 2023

Op zaterdag 7 januari is het kort na middernacht de Volle Maan van Steenbok, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in het teken Kreeft. Vanaf Kerst hebben we de twaalf heilige nachten tot Driekoningen, het feest van de Epifanie, de Openbaring van het Licht. Oorspronkelijk was op 6 januari de viering van de doop van Jezus door Johannes de Doper en werd dit het Lichtfeest van de vroegchristelijke kerk. In de Grieks- en Russisch orthodoxe kerken wordt op die dag nog altijd het kerstfeest gevierd. Pas na Driekoningen is de Kersttijd echt voorbij en doen we de kerstboom de deur uit. En na deze tijd, waarin we zo genoten hebben van de kerstsfeer, wordt het elke dag weer wat lichter. 


Lees verder »

NIEUWE MAAN VAN STEENBOK

Gepubliceerd: 23 december 2022

Woensdagavond 21 december is de Zon bij de winterzonnewende het kardinale aardeteken Steenbok binnengegaan. De Zon blijft drie dagen lang stil staan boven de Steenbokskeerkring [Zuid Afrika], voordat die zich omwendt en langzaam weer terugschuift naar het noorden richting de evenaar. Daarom vieren we pas op 24 december Kerstavond, als de dagen weer iets gaan lengen. Lang voor de christelijke jaartelling werd bij vele volkeren de terugkeer van de Zon al gevierd. Traditioneel waren de 12 dagen na de Kerst ook gewijde dagen, waarin niet gewerkt werd, maar men zich afstemde op dat innerlijk zo helder schijnende Christuslicht. Alles in de gemeenschap kwam tot rust en ze gaven elkaar geschenken die ze in het nieuwe jaar in huis of op de akkers konden gebruiken.


Lees verder »

VOLLE MAAN VAN BOOGSCHUTTER [NACHT VAN 7 OP 8 DEC.]

Gepubliceerd: 4 december 2022

Op donderdag 8 december is het in de nacht de Volle Maan van Boogschutter, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar tegenover in de Tweelingen. Joan Hodgson schrijft: ‘In deze tijd kun je veel inspiratie ontvangen uit de hemelse wereld. Tijdens deze Volle Maan zullen de engelen van Jupiter, de heerser over Boogschutter, vol liefde en wijsheid naderbij komen als voorbereiding op de wedergeboorte van het Licht, van het Christuskind, in elk mensenhart. Zowel Jupiter als Mercurius, die bij het teken Tweelingen hoort, zijn planeten van vreugde; daarom zijn er zoveel blije kerstliedjes en geven we elkaar geschenken. Ook het sturen van kerstkaarten [Mercurius] met goede wensen [Jupiter] is kenmerkend voor de invloed van deze planeten aan de vooravond van de winterzonnewende.’


Lees verder »

NIEUWE MAAN VAN BOOGSCHUTTER

Gepubliceerd: 24 november 2022

Op dinsdag 22 november is de Zon in de ochtend het bewegelijke vuurteken Boogschutter binnengegaan. De dag daarna op woensdag 23 november is het vlak voor middernacht de Nieuwe Maan van de Boogschutter, als de Zon en de Maan bij elkaar staan in dat teken. En op zondag 27 november begint dan de Adventstijd, die ons door de donkere dagen voor de Kerst voert. Er zijn vier zondagen in de Adventsperiode en het is traditie om elke keer een kaars aan te steken. Die kaarsen worden in een kerstkrans gezet en symboliseren hoop, vrede, vreugde en liefde. Als de zon heel laag staat en de natuur haar levenskrachten heeft teruggetrokken, worden we door al die kaarsen herinnerd aan het licht dat binnenin ons schijnt. Met verwachting vooruitzien naar Kerstmis maakt deel uit van het gevoel van de Adventstijd.


Lees verder »

VOLLE MAAN VAN SCHORPIOEN [NACHT VAN 8 OP 9 NOVEMBER]

Gepubliceerd: 6 november 2022

Op dinsdag 8 november is het de Volle Maan van Schorpioen. Joan Hodgson schrijft hierover: “Als de Zon in het magische teken Schorpioen staat en de Maan daar tegenover in het teken Stier, wordt de sluier, die tussen de twee werelden ligt, enigszins weggenomen. Het vaste aardeteken Stier is het teken van de volmaakte vorm. Het is verleidelijk om te treuren over het heengaan van een geliefd persoon of de scheppingen van moeder natuur. Maar dit is niet de tijd om aan het fysieke lichaam te denken, maar aan de dierbare ziel die er door heen scheen. Die persoon is vrijer, lichter en meer zichzelf geworden. Zo gauw we het denken vanuit het hoofd stil kunnen maken, zal de liefdesgloed die opkomt, als we aan de zielen die overgegaan zijn denken, ons hart openen om met hen in contact te komen. Dit diepe contact vanuit het hart kan alle angst voor de dood wegnemen.” 


Lees verder »

NIEUWE MAAN VAN SCHORPIOEN

Gepubliceerd: 19 oktober 2022

Zondag 23 oktober gaat de Zon in de vroege middag het vaste waterteken Schorpioen binnen. Dat is ook de dag dat de Nieuwe Tempel, die in de afgelopen tijd in Engeland gebouwd werd, zal worden ingewijd. Het hogere symbool van de Schorpioen is de Adelaar, die verbonden is met de evangelist Johannes, zoals dat op iconen wordt afgebeeld. In astrologische zin heeft deze dag veel betekenis voor de White Eagle Lodge, omdat het Johannes-evangelie voor ons zo’n belangrijke inspiratiebron vormt. White Eagle ziet Johannes als de Meester van het Watermantijdperk, dat zich onder zijn invloed aan het ontvouwen is. De Nieuwe Tempel bij het hoofdcentrum van de White Eagle Lodge zal als een baken het Christus Licht constant uitstralen over de hele wereld.


Lees verder »

VOLLE MAAN VAN WEEGSCHAAL [NACHT VAN 9 OP 10 OKTOBER]

Gepubliceerd: 3 oktober 2022

Op zondag 9 oktober is het in de late avond de Volle Maan van de Weegschaal, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar tegenover in de Ram. Joan Hodgson schrijft hierover: “De aartsengel Michael wordt meestal afgebeeld met een opgeheven zwaard in één hand, de weegschaal in de andere hand en zijn voet op een verslagen draak. De Maan, die als ze vol is in Ram staat, inspireert de mens om zijn of haar hele wapenrusting van Licht om te gorden en zich te weren tegen de draak van wereldse gerichtheid. Als we ons tijdens de Volle Maan van de herfstequinox in onze meditatie richten op St. Michael, zullen we voelen dat we nooit alleen strijden, want als we er naar streven de Christus Ster uit te stralen, zullen de engelen van het Licht naderbij komen om ons te beschermen en te inspireren.”


Lees verder »

NIEUWE MAAN VAN WEEGSCHAAL

Gepubliceerd: 21 september 2022

In de nacht van vrijdag 23 september is de Zon het kardinale luchtteken Weegschaal binnengegaan. We noemen dat de herfstequinox, als de Zon precies boven de evenaar staat. Op die dag zijn overal op de wereld dag en nacht even lang. Daarna merken we op het noordelijk halfrond dat de dagen korter worden. Op donderdag 29 september vieren we het feest van St. Michael, de aartsengel van de Zon. In 1945 werd op 29 september de kapel ingewijd van New Lands, het hoofdcentrum van de White Eagle Lodge in Engeland. De Zon was in het teken Weegschaal, dat zo sterk beïnvloed wordt door Venus, de planeet van liefde, harmonie en vrede. En de Zon was dichtbij drie planeten in Weegschaal: Neptunus de planeet van het spirituele contact, Mercurius de planeet van de communicatie en Jupiter de planeet van de verbreiding.


Lees verder »

VOLLE MAAN VAN MAAGD [NACHT VAN 10 OP 11 SEPTEMBER]

Gepubliceerd: 8 september 2022

Op zaterdag 10 september is het om 12 uur ’s middags de Volle Maan van Maagd, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in de Vissen. Joan Hodgson schrijft in haar boek Planetary Harmonies: “De Volle Maan van Maagd geeft het einde van het zomerseizoen aan. De oogst is binnengehaald en niets kan het vermeerderen of verminderen. De voedselvoorraad moet ons door de winter helpen. Aan het einde van de winter bij de Volle Maan van Vissen was de grond klaargemaakt voor het zaaien. Door deze koppeling aan de zaai- en oogsttijd laten de Maagd en de Vissen op symbolische wijze het karma zien dat we met ons meedragen, als we terugkeren naar een aards leven. De kwaliteiten van het zaad komen voort uit de ervaringen van vorige levens.”

De Maagd is het bewegelijke aardeteken, waarvan de zielenles Dienstbaarheid door Wijsheid is. Als je je afstemt op de Goddelijke Moeder, zal je voelen dat je in de aura van Moeder Aarde wordt opgenomen. Je maakt dan contact met het Moederaspect van de Schepper van alle leven. Je zult geholpen worden om met wijsheid zorg te dragen voor alle ingewikkelde détails van Gods plan voor het leven op aarde. Breng dan je aardse denken tot rust en word stil van binnen. Als je zorgen hebt over hoe het in je leven zal gaan en over wat er nog allemaal gedaan moet worden, laat die zorgen dan los. Mediteer met het bewustzijn dat Gods plan voor jou volmaakt is. Laat alle spanning van je afglijden en open je hart voor de engelen van Wijsheid. Zeg tegen jezelf: ik vertrouw op Gods leiding en het plan voor mijn leven.