NIEUWE MAAN VAN RAM

Gepubliceerd: 9 april 2024

Op 31 maart was het  Pasen en dan denken we ook aan de verhalen over de Graal. Ze zijn rond 200 ontstaan. Chrétien de Troyes maakte de eerste, halverwege afgebroken, versie en de voltooiing van het Graalverhaal door Wolfram von Eschenbach vond pas later plaats. Het zijn vertellingen, die een grote beeldende kracht hebben. Ze gaan over de zoektocht van Parcival naar de Graal en zijn ontmoeting met de Visserkoning op de Graalburcht die gewond is, waardoor het land onvruchtbaar is geworden. Het eerste bezoek verloopt niet goed, want de onervaren Parcival toont geen medelijden. Maar na veel beproevingen slaagt Parcival er uiteindelijk in de Graal te vinden, de Visserkoning te genezen  en zelf Graalkoning te worden. Dit wordt in symbolische taal beschreven als een spirituele ontwikkelingsweg naar een inwijding, waarbij het hoogtepunt op Goede Vrijdag en Pasen valt.

Op maandag 8 april is het bij zonsondergang de Nieuwe Maan van Ram, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Dit is een totale zonsverduistering, die echter alleen goed waar te nemen is in Noord en Zuid Amerika. Als je onder het teken Ram geboren bent, zal je vanuit je vurige karakter direct op alles reageren dat je tegenkomt. Je zult je ook met veel enthousiasme inzetten voor wat je wilt bereiken, maar je kunt je wel eens minder afvragen wat anderen er van vinden. Doordat je die impulsieve kant in je hebt, kun je daarom letterlijk en figuurlijk je hoofd wel eens stoten. Je neemt graag het initiatief en bent heel geschikt om een onderneming te starten, maar verliest je belangstelling een beetje als de fase van nieuwe uitdagingen voorbij is. Vaak los je dat op door iets anders te beginnen. Als pionier houd je er van getest te worden en te laten zien dat met wilskracht en doorzettingsvermogen aan alle uitdagingen het hoofd kan worden geboden.

Ram is het kardinale vuurteken, waarvan de zielenles: Liefde in Actie is. Visualiseer voor je meditatie een vlam in je hart, die daar heel stil van binnen schijnt. Een vlam heeft iets magisch; het trekt je aandacht zozeer naar binnen dat je daar helemaal in opgaat en alle andere gedachten van je afvallen. Als je denken helemaal stil geworden is, word je opgenomen in die vlam in je hart. Dan ben je je alleen nog maar bewust van je hartcentrum. Je voelt dat je hele wezen liefde en warmte uitstraalt. En als je daar zo heel stil in je hartcentrum bent, zal je de aanwezigheid van je spirituele meester, van de Christus, gewaar worden en zijn geestelijke steun voelen bij alles wat je onderneemt.