Allerheiligen

Achter ons ligt het hoogtepunt van de sterke groeikracht en al de activiteiten in de zomer. Nu voel je een sfeer van vredige herfst de velden, bossen, parken en tuinen en ook de aarde zelf doordringen. Wanneer het sap zich in de wortels terugtrekt en de levenskracht in de aarde tot rust komt, ontstaat er een tijd van stilte, vrede en rust. Deze diepgaande vrede wordt bijna tastbaar en voelbaar.
In deze tijd komen de levenskrachten in evenwicht. De eeuwige wet van evenwicht manifesteert zich in ieder aspect van het leven, in licht en duisternis, zomer en winter, eb en vloed, in de cirkelgang van de getijden.
Dit manifesteert zich ook op zoveel manieren in het wonderbaarlijke mechanisme van het menselijk lichaam.
Deze eeuwige wet van evenwicht komt ook tot uitdrukking in het heen en weer gaan van het menselijk bewustzijn, tussen de uiterlijke en de innerlijke werelden, tussen slapen en waken en tussen leven en dood.
Terwijl de herfst op het Noordelijk halfrond zich aankondigt, begint de lente op het Zuidelijk halfrond en omgekeerd.
Zo zien we dat het terugtrekken van het leven uit het stoffelijk lichaam geboorte op het innerlijk niveau betekent. Wij zijn bedroefd over het sterven van een lichaam, maar diegenen aan de andere zijde van het leven zijn blij omdat de ziel bij hen weer geboren wordt.
Het terugtrekken van het leven van de uiterlijke vorm gebeurt in stilte. Zelfs als de bladeren vallen en de gouden stoppels in het veld ondergeploegd zijn en de rust van de herfst het land overtrekt, begint een nieuw leven diep beneden de uiterlijke vorm zich te roeren, als was het een hemelse lente.

De feesten die in deze tijd vallen, het oeroude feest van Halloween, het feest van Allerzielen en Allerheiligen, zijn een herinnering dat diep in iedere ziel het vermogen ligt om met hemelse wezens te communiceren en met deze innerlijke wereld van de geest in contact te treden.
Gedurende deze tijd van het jaar keren onze gedachten naar binnen, naar de wereld van de geest, naar de wezens daarin. Deze twee werelden zijn in de andere wereld elkaar nabij.

Om als het ware het verliezen van het fysieke zonlicht in evenwicht te houden, komt er een uitstorting van geestelijk licht op het aardse vlak.
Diegene die zich kunnen afstemmen op dit geestelijk licht versterken hun bewuste contact met de spirituele Zon, de Zon van alle leven.
In dit samengaan met God komt ook de troost van de ware gemeenschap met diegene die men lief heeft, die zich teruggetrokken hebben uit het aardse lichaam.
Deze tijd is in diepste wezen er een van gemeenschap met de wereld van de geest.

oktober 2013