Volle Maan in Steenbok

Gepubliceerd: 11 januari 2022

Ook in de megalithische tijd (rond 2500 voor Chr.) werd de winterzonnewende gevierd. In Ierland had men daarvoor een aarden heuvel opgeworpen. Het is een heiligdom, gewijd aan de aardemoeder, in de vorm van een holle ruimte, die door een nauwe gang tussen opstaande stenen te bereiken is. De toegang tot dit heiligdom is zodanig op de zon gericht dat op de midwinterdagen de lichtstralen van de opgaande zon juist door die nauwe gang schijnen tot in het binnenste van dit heiligdom, tot in de schoot van de aardemoeder. Op die manier konden de priesters de Maagdelijke Conceptie van de aardemoeder voor hun volk invoelbaar maken en er hun zonnerituelen uitvoeren.


Lees verder »

Nieuwe Maan in Steenbok

Gepubliceerd: 28 december 2021

Dinsdagavond 21 december is de Zon bij de winterzonnewende het kardinale aardeteken Steenbok binnengegaan. De Zon blijft drie dagen lang stil staan boven de Steenbokskeerkring [Zuid Afrika], voordat die langzaam weer terugschuift naar het noorden richting de evenaar. Daarom vieren we pas op 24 december Kerstavond, als de dagen weer iets gaan lengen. Lang voor de christelijke jaartelling werd bij vele volkeren de terugkeer van de Zon al gevierd. In die zin brengt het kerstverhaal een eeuwenoude symboliek tot leven. Traditioneel waren de 12 dagen na de Kerst ook gewijde dagen, waarin niet gewerkt werd, maar men zich afstemde op dat innerlijk zo helder schijnende Christuslicht. Alles in de gemeenschap kwam tot rust en ze gaven elkaar geschenken die ze in het nieuwe jaar in huis of op de akkers konden gebruiken.


Lees verder »

Volle Maan in Boogschutter

Gepubliceerd: 19 december 2021

Op zondag 19 december is het in de nacht de Volle Maan van Boogschutter, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar tegenover in de Tweelingen. Joan Hodgson schrijft: ‘In deze tijd kun je veel inspiratie ontvangen uit de hemelse wereld. Tijdens deze Volle Maan zullen de engelen van Jupiter, de heerser over Boogschutter, vol liefde en wijsheid naderbij komen als voorbereiding op de wedergeboorte van het Licht, van het Christuskind, in elk mensenhart. Zowel Jupiter als Mercurius, die bij het teken Tweelingen hoort, zijn planeten van vreugde; daarom zijn er zoveel blije kerstliedjes en geven we elkaar geschenken. Ook het sturen van kerstkaarten [Mercurius] met goede wensen [Jupiter] is kenmerkend voor de invloed van deze planeten aan de vooravond van de winterzonnewende.’


Lees verder »

Nieuwe maan in Boogschutter (Nacht van 3 op 4 december)

Gepubliceerd: 3 december 2021

Op maandag 22 november is de Zon een paar uur na middernacht het bewegelijke vuurteken Boogschutter binnengegaan. En op zondag 28 november begint dan de Adventstijd, die ons door de donkere dagen voor de Kerst heen voert. Er zijn vier zondagen in de Adventsperiode en het is traditie om elke keer een kaars aan te steken. Die kaarsen worden in een kerstkrans gezet en symboliseren achtereenvolgens: hoop, vrede, vreugde en liefde. Als de zon heel laag staat en de natuur haar levenskrachten in zichzelf heeft teruggetrokken, worden we door al die kaarsen herinnerd aan het licht dat binnenin ons schijnt. Met verwachting vooruitzien naar Kerstmis maakt deel uit van het religieuze gevoel van de Adventstijd.

White Eagle zegt over Kerstmis: Mogen wij jullie er aan herinneren dat de Zoon van God, de Christus, als een heel klein kind naar de mensheid kwam. Dat is het verhaal, het is een allegorie, maar het bevat een diepzinnige waarheid: dat het licht van het leven door de Schepper uitgezonden werd tot in het mensenhart. En de Schepper kijkt naar elke mensenziel om die Zoon, dat licht, voort te brengen. Jullie zijn allen ouders, niet alleen fysieke ouders, maar ook ouders van de Christus in jullie eigen hart. En dit is wat Kerstmis betekent: de viering van deze wonderbaarlijke manifestatie van het Licht van God, van die liefde in elk mensenhart. Daarom vragen we jullie niet negatief te denken over de huidige duisternis in de wereld, maar te begrijpen dat jullie allen helpers zijn bij de geboorte van de Nieuwe Tijd, die zo dichtbij is. Jullie zijn het kanaal, jullie kunnen je medemensen helpen door juiste gedachten, door positieve Godsgedachten.


Lees verder »

Volle Maan in Schorpioen

Gepubliceerd: 17 november 2021

Op vrijdag 19 november is het in de ochtend de Volle Maan van Schorpioen. Dit is een gedeeltelijke Maansverduistering, die in Nederland nauwelijks te zien valt, omdat die vroeg in de ochtend plaats vindt op het moment dat de Maan ondergaat. In de maand november staat de planeet Uranus vanuit het teken Stier in oppositie met de Zon in Schorpioen. Daardoor is die planeet de hele nacht aan de sterrenhemel te zien. In de nacht voor de Volle Maan, van 17 op 18 november, staat de Maan vlakbij Uranus. Dat is bij onbewolkt weer een goed moment om die planeet waar te nemen, maar daar heb je wel een verrekijker of een kleine telescoop voor nodig. Uranus is de planeet, die bij het teken Waterman hoort en waarvan de invloed sterker wordt naarmate het Watermantijdperk zich ontvouwt.


Lees verder »

Nieuwe Maan in Schorpioen

Gepubliceerd:

Zaterdag 23 oktober is de Zon tegen zonsopgang het vaste waterteken Schorpioen binnengegaan. Dit teken is verbonden met de dood, met het overgaan naar de wereld van het Licht. Het symboliseert ook het afsterven van de natuur, dat we elk jaar in het najaar zien gebeuren. Als het dan in de herfst een zonnige dag is en de bomen diepe tinten geel en rood kleuren, krijg je het gevoel dat de sluier tussen ons en de andere wereld wat weggenomen wordt. En dat gevoel past ook bij de feesten van deze tijd: Allerheiligen en Allerzielen, die op 1 en 2 november gevierd worden. We herdenken dan onze dierbaren die al zijn overgegaan en kunnen uit dankbaarheid voor hun leven een kaarsje voor hen branden.  


Lees verder »

Volle Maan in Weegschaal

Gepubliceerd: 17 oktober 2021

Op woensdag 20 oktober is het dan aan het eind van de middag de Volle Maan van de Weegschaal, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar tegenover in de Ram. Joan Hodgson schrijft hierover: “De aartsengel Michael wordt meestal afgebeeld met een opgeheven zwaard in één hand, de weegschaal in de andere hand en zijn voet op een verslagen draak. De Maan, die als ze vol is in Ram staat, inspireert de mens om zijn of haar hele wapenrusting van Licht om te gorden en zich te weren tegen de draak van wereldse gerichtheid. Als we ons tijdens de Volle Maan van de herfstequinox in onze meditatie richten op St. Michael, zullen we voelen dat we nooit alleen strijden, want als we er naar streven de Christus Ster uit te stralen, zullen de engelen van het Licht naderbij komen om ons te beschermen en te inspireren.”


Lees verder »

Nieuwe Maan van Weegschaal

Gepubliceerd: 5 oktober 2021

In de avond van woensdag 22 september is de Zon het kardinale luchtteken Weegschaal binnengegaan. We noemen dat de herfstequinox, als de Zon precies boven de evenaar staat op haar weg terug naar het zuidelijk halfrond. Op die dag zijn overal op de wereld, van de beide polen tot aan de evenaar, de dag en nacht even lang. Daarna merken we op het noordelijk halfrond dat de dagen korter worden, doordat het langer donker blijft. Een week na de herfstequinox vieren we op 29 september het feest van St. Michael. Dat is de aartsengel van de zon en hij is verbonden met heuveltoppen of rotseilanden vlak voor de kust, waar hij al sinds oude tijden vereerd wordt. Ook steden zijn naar deze aartsengel vernoemd, zoals Archangelsk aan de Witte Zee in Rusland.


Lees verder »

Volle maan van Maagd

Gepubliceerd: 19 september 2021

Op dinsdag 21 september is het in de vroege nacht de Volle  Maan van Maagd, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in Vissen. Joan Hodgson schrijft in haar boek Planetary Harmonies: “De Volle Maan van Maagd geeft het einde van het zomerseizoen aan. De oogst is binnengehaald en niets kan het vermeerderen of verminderen. De voedselvoorraad moet ons door de winter helpen. Aan het einde van de winter bij de Volle Maan van Vissen was de grond klaargemaakt voor het zaaien. Door deze koppeling aan de zaai- en oogsttijd laten de Maagd en de Vissen op symbolische wijze het karma zien dat we met ons meedragen, als we terugkeren naar een aards leven. De kwaliteiten van het zaad komen voort uit de ervaringen van vorige levens.”


Lees verder »

Nieuwe Maan van Maagd

Gepubliceerd: 7 september 2021

Op zondag 22 augustus is de Zon tegen middernacht het bewegelijke aardeteken Maagd binnengegaan. Het is oogsttijd en de boeren gaan het graan van de akkers halen om het in hun schuren onder te brengen. Het Engelse woord voor oogst is harvesten dat vinden we terug in ons woord herfst. Op dinsdag 7 september is het dan vroeg in de nacht de Nieuwe Maan van Maagd. Een dag later op 8 september vieren we de geboorte van de Maagd Maria. Ze was de dochter van Anna en Joachim. Aanvankelijk waren ze kinderloos gebleven, maar door hun gebeden wordt Anna toch zwanger en geeft het leven aan een meisje: Maria. Op schilderijen en in beeldhouwwerken is de heilige Anna afgebeeld samen met haar kind Maria en haar kleinkind Jezus. Men noemt deze voorstelling: Anna ten Drieën.


Lees verder »