Volle Maan in Schorpioen

Gepubliceerd: 17 november 2021

Op vrijdag 19 november is het in de ochtend de Volle Maan van Schorpioen. Dit is een gedeeltelijke Maansverduistering, die in Nederland nauwelijks te zien valt, omdat die vroeg in de ochtend plaats vindt op het moment dat de Maan ondergaat. In de maand november staat de planeet Uranus vanuit het teken Stier in oppositie met de Zon in Schorpioen. Daardoor is die planeet de hele nacht aan de sterrenhemel te zien. In de nacht voor de Volle Maan, van 17 op 18 november, staat de Maan vlakbij Uranus. Dat is bij onbewolkt weer een goed moment om die planeet waar te nemen, maar daar heb je wel een verrekijker of een kleine telescoop voor nodig. Uranus is de planeet, die bij het teken Waterman hoort en waarvan de invloed sterker wordt naarmate het Watermantijdperk zich ontvouwt.


Lees verder »

Nieuwe Maan in Schorpioen

Gepubliceerd:

Zaterdag 23 oktober is de Zon tegen zonsopgang het vaste waterteken Schorpioen binnengegaan. Dit teken is verbonden met de dood, met het overgaan naar de wereld van het Licht. Het symboliseert ook het afsterven van de natuur, dat we elk jaar in het najaar zien gebeuren. Als het dan in de herfst een zonnige dag is en de bomen diepe tinten geel en rood kleuren, krijg je het gevoel dat de sluier tussen ons en de andere wereld wat weggenomen wordt. En dat gevoel past ook bij de feesten van deze tijd: Allerheiligen en Allerzielen, die op 1 en 2 november gevierd worden. We herdenken dan onze dierbaren die al zijn overgegaan en kunnen uit dankbaarheid voor hun leven een kaarsje voor hen branden.  


Lees verder »

Volle Maan in Weegschaal

Gepubliceerd: 17 oktober 2021

Op woensdag 20 oktober is het dan aan het eind van de middag de Volle Maan van de Weegschaal, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar tegenover in de Ram. Joan Hodgson schrijft hierover: “De aartsengel Michael wordt meestal afgebeeld met een opgeheven zwaard in één hand, de weegschaal in de andere hand en zijn voet op een verslagen draak. De Maan, die als ze vol is in Ram staat, inspireert de mens om zijn of haar hele wapenrusting van Licht om te gorden en zich te weren tegen de draak van wereldse gerichtheid. Als we ons tijdens de Volle Maan van de herfstequinox in onze meditatie richten op St. Michael, zullen we voelen dat we nooit alleen strijden, want als we er naar streven de Christus Ster uit te stralen, zullen de engelen van het Licht naderbij komen om ons te beschermen en te inspireren.”


Lees verder »

Nieuwe Maan van Weegschaal

Gepubliceerd: 5 oktober 2021

In de avond van woensdag 22 september is de Zon het kardinale luchtteken Weegschaal binnengegaan. We noemen dat de herfstequinox, als de Zon precies boven de evenaar staat op haar weg terug naar het zuidelijk halfrond. Op die dag zijn overal op de wereld, van de beide polen tot aan de evenaar, de dag en nacht even lang. Daarna merken we op het noordelijk halfrond dat de dagen korter worden, doordat het langer donker blijft. Een week na de herfstequinox vieren we op 29 september het feest van St. Michael. Dat is de aartsengel van de zon en hij is verbonden met heuveltoppen of rotseilanden vlak voor de kust, waar hij al sinds oude tijden vereerd wordt. Ook steden zijn naar deze aartsengel vernoemd, zoals Archangelsk aan de Witte Zee in Rusland.


Lees verder »

Volle maan van Maagd

Gepubliceerd: 19 september 2021

Op dinsdag 21 september is het in de vroege nacht de Volle  Maan van Maagd, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in Vissen. Joan Hodgson schrijft in haar boek Planetary Harmonies: “De Volle Maan van Maagd geeft het einde van het zomerseizoen aan. De oogst is binnengehaald en niets kan het vermeerderen of verminderen. De voedselvoorraad moet ons door de winter helpen. Aan het einde van de winter bij de Volle Maan van Vissen was de grond klaargemaakt voor het zaaien. Door deze koppeling aan de zaai- en oogsttijd laten de Maagd en de Vissen op symbolische wijze het karma zien dat we met ons meedragen, als we terugkeren naar een aards leven. De kwaliteiten van het zaad komen voort uit de ervaringen van vorige levens.”


Lees verder »

Nieuwe Maan van Maagd

Gepubliceerd: 7 september 2021

Op zondag 22 augustus is de Zon tegen middernacht het bewegelijke aardeteken Maagd binnengegaan. Het is oogsttijd en de boeren gaan het graan van de akkers halen om het in hun schuren onder te brengen. Het Engelse woord voor oogst is harvesten dat vinden we terug in ons woord herfst. Op dinsdag 7 september is het dan vroeg in de nacht de Nieuwe Maan van Maagd. Een dag later op 8 september vieren we de geboorte van de Maagd Maria. Ze was de dochter van Anna en Joachim. Aanvankelijk waren ze kinderloos gebleven, maar door hun gebeden wordt Anna toch zwanger en geeft het leven aan een meisje: Maria. Op schilderijen en in beeldhouwwerken is de heilige Anna afgebeeld samen met haar kind Maria en haar kleinkind Jezus. Men noemt deze voorstelling: Anna ten Drieën.


Lees verder »

Nieuwe Maan van Leeuw

Gepubliceerd: 1 augustus 2021

Op 1 augustus is elk jaar de viering van  het Keltische feest van Lughnasa, dat gewijd is aan hun lichtgod Lugh [Loe]. Het heengaan van de oude koning werd uitgebeeld met processies en rituelen en de nieuwe koning [Leeuw] werd ingehaald. De Kelten woonden in Midden Europa, maar werden door andere volkeren in meer westelijke richting gedreven. Ze vestigden zich in Gallië [Frankrijk]; in de plaatsnamen Lyon en Laon vind je de naam Lugh terug. Ze trokken door naar Ierland en Schotland, waar hun taal het Gaelic wordt gesproken. In Spanje bereikten ze het noordwestelijke Galicië, waar nog een Keltische cultuur voortleeft. Een deel van hen boog af naar Klein-Azië en ze worden vermeld in de brief van Paulus aan de Galaten.


Lees verder »

VOLLE MAAN VAN LEEUW

Gepubliceerd: 24 juli 2021

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Leo-Zodiaque_Amiens_05.jpg

Op donderdag 22 juli gaat de Zon in de middag het vaste vuurteken Leeuw binnen. De dagen tussen 20 juli en 20 augustus worden de Hondsdagen genoemd. In deze periode komt de heldere ster Sirius, de hond van de jager Orion, gelijk met de Zon op. Dit is de tijd dat er hittegolven kunnen zijn. In 2020 hadden we midden augustus een landelijke hittegolf die aanhield van 5 tot en met 17 augustus. De hitte begon toen de Zon in het vuurteken Leeuw een harmonisch aspect ging maken met de hete planeet Mars in het vuurteken Ram. En op 17 augustus had de droge planeet Mercurius zich bij de Zon in Leeuw en Mars in Ram gevoegd.


Lees verder »

Nieuwe maan van kreeft

Gepubliceerd: 23 juni 2021

NIEUWE MAAN VAN KREEFT

Zaterdagnacht 10 juli is het de Nieuwe Maan van de Kreeft als Zon en Maan precies bij elkaar staan in dat teken. De planeet Jupiter zal een groot deel van de nacht helder boven ons hoofd schijnen en ook Saturnus zal daar zichtbaar zijn, maar die planeet is niet zo helder als Jupiter. In deze zomertijd laat de natuur haar volle scheppingskracht zien en word je omhuld door al het groen van de bomen, heesters en struiken. De helende invloed van al dat groen geeft je een heerlijk gevoel van verbondenheid, van je opgenomen voelen in de natuur, van een onuitgesproken eenheid met Moeder Aarde. Je hebt geen woorden voor dit gevoel, alleen een verlangen om in de natuur een plek te vinden, waar je altijd kunt blijven. Je voelt dat Moeder Aarde al haar leven met je deelt.


Lees verder »

Volle maan van kreeft

Gepubliceerd:

Op maandag 21 juni gaat de Zon vrij kort na middernacht het kardinale waterteken Kreeft binnen. We zijn gekomen bij de zomerzonnewende, die van 21 tot 24 juni duurt, als de zon recht boven de Kreeftskeerkring [Sahara] drie dagen stil lijkt te staan. Op donderdag 24 juni keert de Zon om en gaat ze terug naar de Steenbokskeerkring [Zuid Afrika]. Het is op die avond van het St. Jansfeest ook de Volle Maan van Kreeft, als de Zon in dat teken staat en de Maan daartegenover in het aardeteken Steenbok. De Maan zal bij zonsondergang vol opkomen en goed zichtbaar zijn, als het onbewolkt is. Doordat de Volle Maan de lichtstralen van de ondergaande Zon weerkaatst zal die een magische, geeloranje uitstraling.


Lees verder »