VOLLE MAAN VAN WATERMAN [NACHT VAN 25 0P 26 JANUARI]

Gepubliceerd: 20 januari 2024

De Zon gaat op zaterdag 20 januari in de middag het vaste luchtteken Waterman binnen. In deze tijd van het jaar deed de koude, droge planeet Saturnus zich flink gelden. Saturnus heerst over de tekens Steenbok en Waterman en heeft te maken met alle processen van kristallisatie. Saturnus gaf dat grimmige karakter aan een winter. Sloten en vaarten lagen weken lang toegevroren en dorpen waren soms zo ingesneeuwd dat ze niet goed meer bereikbaar waren. Voor schilders waren winterlandschappen een goede bron van inkomsten, want door de sprookjesachtige sfeer was er veel vraag naar. Nog in 1985 en 1986 was het goed mogelijk een paar weken lang over de Amsterdamse grachten te schaatsen en je bij een koek en zopie tentje te goed te doen. In beide jaren was er ook een Elfstedentocht.

Op donderdag 25 januari is het in de avond de Volle Maan met de Zon in Waterman en de Maan in Leeuw. Joan Hodgson schrijft: “Deze Volle Maan kan op prachtige wijze het hartbewustzijn stimuleren. Als we ons kunnen afstemmen op de spirituele uitstraling er van, zullen we ons bewust worden van de ware betekenis van de broederschap van alle leven. De symboliek van de Leeuw en de Waterman is van een bijzondere schoonheid, want ze benadrukt de eeuwige waarheid dat de mens als het evenbeeld van God geschapen is. Het stralende zonneteken Leeuw geeft uitdrukking aan het idee dat het licht, de pure essentie van het eeuwige leven, zich in het hart [Leeuw] van het fysieke lichaam bevindt. Het lichaam dat als het dierlijke aspect van de mens door het denken eerst vermenselijkt [Waterman] en dan onsterfelijk gemaakt moet worden door de Zon.”

Ruim een week na de Volle Maan van Waterman op vrijdag 2 februari vieren we dan het laatste lichtfeest van de wintertijd: Maria Lichtmis. Voor de mis worden er in de kerken kaarsen gewijd en daarna volgt er een ommegang, waarbij iedereen een brandende kaars in de hand houdt, wat voortgezet wordt tijdens de mis zelf. In de Keltische traditie heet dit feest Imbolc en is gewijd aan de moedergodin Brigit, beschermster van zwangere vrouwen en van bevallingen. We zijn door de donkerste tijd heen gekomen en het daglicht wordt elke dag sterker. De aarde raakt bedekt met maagdelijke sneeuwklokjes, winteranemonen en witte kerstroosjes. De tere bloesems van de krentenboompjes komen uit. Een eerste vleug lente waait ons tegemoet.