Volle Maan van Vissen

Gepubliceerd: 9 maart 2021

Vissen

Donderdag 18 februari is de Zon kort voor het middaguur het beweeglijke waterteken Vissen binnengegaan. Het is de dag na Aswoensdag, als de gelovigen van de priester een kruisje krijgen op hun voorhoofd. Die as is gemaakt van de palmtakken van het jaar daarvoor. Traditioneel is dit het begin van de vastentijd, die 40 dagen duurt tot aan Pasen. Het is een goede tijd om je in een klooster of ander spiritueel centrum terug te trekken en je even helemaal los te maken uit de dagelijkse beslommeringen.

Vissen is het laatste teken van de dierenriem en heeft te maken met loslaten en opruimen. Door te vasten maken we ons lichaam vrij van gifstoffen, zodat we daarna met frisse moed de lente kunnen binnengaan. 

Zaterdag 27 februari ontstaat in de ochtend de Volle Maan van de Vissen, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in de Maagd. Joan Hodgson, schrijft hierover: ‘Door hun nauwe relatie met de zaaitijd [Vissen] en de oogsttijd [Maagd] staan deze tekens symbool voor het karma. Dit is de lading die je elke keer met je meeneemt als je terugkeert naar het aardse leven. De eigenschappen van het zaad zijn gevormd door de groei en de ervaringen van vorige seizoenen, van levens hiervoor. Je kunt niets veranderen aan de gebeurtenissen in je leven, die aan de basis staan van dat karma. Ze bieden je ervaringen, waar je doorheen kunt gaan. En je krijgt de gelegenheid om er op zo’n manier mee om te gaan dat je voor de toekomst goed zaad kunt uitstrooien.’

Als je onder het teken Vissen geboren bent, zul je zachtaardig, gevoelig en meelevend zijn. Je kunt zo ontvankelijk zijn voor de gevoelens en stemmingen van de mensen om je heen dat je moeite kunt hebben die te onderscheiden van je eigen gevoelens. Daardoor kun je wel eens wat afwezig en dromerig overkomen. Door hun grote gevoeligheid hebben Vissen een fijnzinnige smaak en zullen ze van mooie muziek, poëzie en schilderkunst houden. Vissen willen zich ook graag voor het grotere geheel inzetten en je vindt ze veel in ziekenhuizen, therapeutische instellingen en ontwikkelingswerk. Het kunnen toneelspelers zijn, die zich heel goed in een rol kunnen inleven of kunstenaars, die de sfeer van iets prachtig kunnen weergeven. 

Wim Weehuizen, februari 2021