VOLLE MAAN VAN STIER [NACHT VAN 5 OP 6 MEI]

Gepubliceerd: 13 april 2023

De Zon gaat donderdag 20 april midden op de ochtend het vaste aardeteken Stier binnen. Tegen zonsopgang is er die dag nog een Nieuwe Maan, waarbij Zon en Maan precies bij elkaar staan. Dat is nog aan het eind van het teken Ram, dat aan de Stier voorafgaat. Omdat de tijd die tussen twee Nieuwe Manen ligt ruim 29 dagen is, kan het gebeuren dat er twee Nieuwe Manen in hetzelfde teken vallen, zoals dit voorjaar één op 21 maart aan het begin van Ram en de andere op 20 april helemaal het eind daarvan. In deze lentetijd komt de natuur weer tot leven en toont zich door de toegenomen zonnewarmte in al haar pracht aan ons.

Voor de Kelten begon het jaar op 1 november met Samhain; voor ons Allerheiligen en Allerzielen. Ze zagen dit als een geestelijk nieuw begin, omdat de mens in de wintertijd meer naar binnen gericht is en veel bewuster kan worden van zijn geestelijke oorsprong. Een half jaar later op 1 mei werd door hen het feest van Beltane gevierd, wat dit jaar op een maandag valt. We kennen dit feest ook in Nederland, waarbij rond de meiboom gedanst wordt. De vruchtbaarheid van Moeder Aarde staat bij de viering van dit meifeest centraal. In de christelijke traditie is mei de Mariamaand, de maand van de moeder Gods. De Maan, het astrologische symbool voor de Goddelijke Moeder, staat in verhoging in het aardeteken Stier, waardoor juist deze lentetijd zo geschikt is voor haar verering.

Op vrijdag 5 mei is het aan het einde van de middag de Volle Maan van de Stier, als de Zon in dat teken staat en de Maan daartegenover in de Schorpioen. Dit is een Maansverduistering, die in Nederland niet zichtbaar is, omdat het bij ons overdag gebeurt. In de Oosterse traditie wordt bij deze Volle Maan het Wesak-festival gevierd: de geboorte van de Boeddha. White Eagle zegt: De Boeddha, bracht aan de mensheid de boodschap van vrede, broederschap en stilte. Door deze boodschap te brengen bereidde hij de komst van de Christus voor. Hij leerde de mensen hoe ze in wijsheid en broederschap konden leven en hij leerde ze het lijden te begrijpen van de mensen op aarde. Daardoor wees de Boeddha de weg en bereidde hij de mensheid in de Geest voor op de doop door het Christuslicht.”