VOLLE MAAN VAN MAAGD [NACHT VAN 30 OP 31 AUGUSTUS]

Gepubliceerd: 24 augustus 2023

Op woensdag 23 augustus gaat de Zon later op de ochtend het bewegelijke aardeteken Maagd binnen. We zijn in de oogsttijd gekomen en de boeren gaan het graan van de akkers halen om het in hun schuren onder te brengen. Het sterrenbeeld Maagd wordt vaak afgebeeld als de godin Demeter met een bundel korenaren in haar hand. Zij werd vereerd als de godin van de gewassen. Haar dochter Persephone werd door Pluto, de god van de onderwereld, ontvoerd. Demeter was daar zo bedroefd over dat ze de gewassen niet langer liet groeien. Omdat alle leven op aarde ten onder dreigde te gaan, bemiddelden toen de andere goden. Ze wisten Pluto te bewegen Persephone een half jaar bij haar moeder te laten zijn en het andere halve jaar bij hem in de onderwereld. Een sprekende mythe om de wisseling der seizoenen uit te beelden.

In de vroege nacht van donderdag 31 augustus is het de Volle Maan van Maagd, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in de Vissen. Joan Hodgson schrijft in haar boek Planetary Harmonies: “De Volle Maan van Maagd geeft het einde van het zomerseizoen aan. De oogst is binnengehaald en niets kan het vermeerderen of verminderen. De voedselvoorraad moet ons door de winter helpen. Aan het einde van de winter bij de Volle Maan van Vissen was de grond klaargemaakt voor het zaaien. Door deze koppeling aan de zaai- en oogsttijd laten de Maagd en de Vissen op symbolische wijze het karma zien dat we met ons meedragen, als we terugkeren naar een aards leven. De kwaliteiten van het zaad komen voort uit de ervaringen van vorige levens.”

Op vrijdag 8 september vieren we de geboorte van de Maagd Maria. Ze was de dochter van Anna en Joachim. Aanvankelijk waren ze kinderloos gebleven. Uit schaamte dat daarom zijn offer in de tempel geweigerd wordt, vlucht Joachim met zijn kudde de woestijn in. Anna denkt dat hij dood is en doet haar beklag bij God. Ze vraagt om een kind. Haar gebed wordt verhoord. Tegelijk krijgt Joachim van een engel te horen dat zijn vrouw in verwachting is en keert hij met zijn kudde terug. Anna geeft het leven aan een meisje: Maria. De ouders wijden het kind aan God en brengen Maria, als zij drie jaar is, naar de tempel. In de late middel-eeuwen ontstaat een heel speciale afbeelding Anna te Drieën: Anna met Maria en Jezus.