VOLLE MAAN VAN LEEUW [NACHT VAN 1 OP 2 AUGUSTUS]

Gepubliceerd: 24 juli 2023

Op zaterdag 22 juli gaat de Zon tegen middernacht het vaste vuurteken Leeuw binnen. We zijn in de hoogzomer, als het gouden graan op de akkers staat. Het kan heet worden in deze periode van de hondsdagen, als de vaste ster Sirius, de hond van de jager Orion, ‘s morgens vroeg aan de horizon verschijnt.. Op dinsdag 1 augustus is het in de avond de Volle Maan van Leeuw, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar tegenover in Waterman. In de Keltische traditie wordt dan het feest van Lughnasa gevierd, dat gewijd is aan de lichtgod Lugh. Het heengaan van de oude koning werd uitgebeeld met processies en rituelen en de nieuwe koning [Leeuw] werd ingehaald. Dit feest viel later samen met het zegenen van de nieuwe oogst en werd ‘loaf mass’ [broodmis] genoemd, wat verbasterd werd tot Lammas.

Joan Hodgson schrijft hierover: De symboliek van deze Volle Maan van de Leeuw benadrukt de eeuwige wijsheid dat de mens naar het evenbeeld van God geschapen is. De Leeuw, het stralende zonneteken dat door de leeuw, de koning der dieren, gesymboliseerd wordt, geeft uitdrukking aan het idee dat het licht, de essentie zelf van het eeuwige leven, in het hart geplaatst is dat astrologisch bij het teken Leeuw hoort. Het lichaam vormt het dierlijke aspect van de mens, dat door de ontwikkeling van het denken en het verstand menselijker wordt [Waterman] en daarna onsterfelijk kan worden door de kracht van de Zon, de Christusgeest.’

De Leeuw is het teken van leiderschap, van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Als je onder dit teken geboren bent, zal je warmbloedig, hartelijk, grootmoedig en royaal zijn. Je zal een centrale rol willen vervullen en in het middelpunt van de belangstelling willen staan.  Je wilt anderen laten zien wat je gepresteerd en verworven hebt en vindt het leuk om daarmee indruk te maken, maar je zal hen daarin ook laten delen. Als Leeuwen een dominante inslag hebben, dan nemen ze de leiding op zich en zetten zich met heel hun hart in voor een zaak. Maar het is moeilijker voor hen om die leiding te delen of uit handen te geven. Leeuwen vind je vaak als zelfstandig ondernemer, als directeur van een bedrijf of als voorzitter van een vereniging.