Volle Maan van de Boogschutter

Gepubliceerd: 26 november 2020

In de avond van 21 november is de Zon het beweeglijke vuurteken Boogschutter binnengegaan. Een week later op zondag 29 november begint de Adventstijd, die ons door de donkere dagen voor de Kerst heen voert. Er zijn altijd vier zondagen in de Adventsperiode en het is in de kerken traditie om dan elke keer een kaars aan te steken. De kaarsen worden vaak in een kerstkrans gezet en symboliseren achtereenvolgens: hoop, vrede, vreugde en liefde. Als de zon heel laag staat en de natuur haar levenskrachten in zichzelf heeft teruggetrokken, worden we door al die kaarsen herinnerd aan het licht dat nu binnenin ons schijnt. Hoewel de bomen kaal zijn, kun je de knoppen al zien, die in het voorjaar weer gaan uitbotten. Met verwachting vooruitzien naar Kerstmis maakt deel uit van het religieuze gevoel in de Adventstijd.

Maandag 30 november is niet lang na zonsopgang Volle Maan, als de Zon in Boogschutter staat en de Maan daar precies tegenover in Tweelingen. Joan Hodgson schrijft hierover: In deze tijd kun je veel inspiratie ontvangen uit de hemelse wereld. Tijdens deze Volle Maan zullen de engelen van Jupiter, de heerser over Boogschutter, vol liefde en wijsheid naderbij komen als voorbereiding op de wedergeboorte van het licht, van het Christuskind, in elk mensenhart. Zowel Jupiter als Mercurius, die bij het teken Tweelingen hoort, zijn planeten van blijheid; daarom zijn er zoveel kerstliedjes en geven we elkaar geschenken. Ook het sturen van kerstkaarten [Mercurius] met goede wensen [Jupiter] is kenmerkend voor de invloed van deze planeten aan de vooravond van de winterzonnewende’.

White Eagle zegt: ‘Mogen wij jullie er aan herinneren dat de Zoon van God, de Christus, als een heel klein kind naar de mensheid kwam. Dat is het verhaal, het is een allegorie, maar het bevat een diepzinnige waarheid, dat het licht van het leven door de Schepper uitgezonden werd tot in het mensenhart. En de Schepper kijkt naar elke mensenziel om die Zoon, dat licht, voort te brengen. Jullie zijn allen ouders, niet alleen fysieke ouders, maar ook ouders van de Christus in jullie eigen hart. En dit is wat Kerstmis betekent, de viering van deze wonderbaarlijke manifestatie van het Licht van God, van die liefde in elk mensenhart. Daarom vragen we jullie niet negatief te denken over de huidige duisternis in de wereld, maar te begrijpen dat jullie allen helpers zijn bij de geboorte van de Nieuwe Tijd, die zo dichtbij is. Jullie zijn het kanaal, jullie kunnen je medemensen helpen met positieve Goddelijke gedachten’.

Wim Weehuizen, november 2020