Volle Maan in Vissen

Gepubliceerd: 16 februari 2016

Vrijdag 19 februari gaat de Zon ruim een uur voor zonsopgang het bewegelijke waterteken Vissen binnen. De wassende Maan is dan juist ondergegaan, waardoor het buiten behoorlijk donker zal zijn. Jupiter staat als een heldere ster hoog in de hemel te schitteren, terwijl oostelijk daarvan Mars en Saturnus staan te twinkelen. Laag aan die oostelijke horizon komen Mercurius en Venus als morgensterren op, maar ze zullen in het licht van de opkomende Zon al snel vervagen.

Na het carnaval en Aswoensdag, dat op 10 februari viel, is de vastentijd van ongeveer 40 dagen begonnen, die tot aan Pasen duurt. Door te vasten maken we ons lichaam vrij van gifstoffen, zodat we met vernieuwde energie de lente binnengaan. Vissen is het laatste teken van de dierenriem en heeft daarom te maken met loslaten en opruimen. De spirituele sfeer is die van innerlijke bezinning en stille afwachting.

In de avond van 22 februari is het Volle Maan, als de Zon in het teken Vissen staat en de Maan daar tegenover in het teken Maagd. Het is dan precies 80 jaar geleden dat in 1936 de White Eagle Lodge opgericht werd door Grace en Ivan Cooke. De inwijding van de eerste kapel vond in London plaats bij een Nieuwe Maan in Vissen, zodat dit spirituele teken dat zo sterk verbonden is met de Meester Jezus een heel belangrijke invloed kreeg. Neptunus, de planeet die bij de Vissen hoort en mensen helpt om zich af te stemmen op de geestelijke werelden, stond toen daar tegenover in Maagd en heeft inmiddels bijna een halve cyclus door de dierenriem afgelegd. Sinds 2012 loopt Neptunus door zijn eigen teken Vissen. Dit jaar worden zowel het Retraitehuis als de Tempel gerenoveerd, waarbij alles wat niet meer voldoet wordt hersteld, vervangen of opgeruimd.

De dochter van Grace en Ivan Cooke, de astrologe Joan Hodgson, schrijft over deze Volle Maan: “Door hun nauwe relatie met de zaaitijd [Vissen] en de oogsttijd [Maagd], staan deze tekens symbool voor het karma, dat we elk keer met ons meenemen, als we terugkeren naar het aardse leven – elke keer als ons zielenleven weer in de fysieke materie geplant wordt. De eigenschappen die het zaad heeft, zijn het resultaat van de groei en de ervaringen van vorige seizoenen, van levens hiervoor. We kunnen niets veranderen aan die gebeurtenissen van ons leven, die er de kern van vormen en die ons de ervaringen geven, waar we door heen moeten gaan. Het lichaam waarvan we gebruik moeten maken en de fysieke gesteldheid, die tot gezondheid, lichamelijke beperking of ziekte kan leiden, dat alles komt terug naar ons in dit zaad, dat vanuit een vorige incarnatie gecreëerd is. Daarbij wordt ons de gelegenheid geboden om op zo’n manier met ons karma om te gaan dat we voor de toekomst goed zaad uitzaaien.”

Wim Weehuizen, februari 2016