Volle Maan in Schorpioen

Gepubliceerd: 29 oktober 2017

Maandag 23 oktober is de Zon tegen zonsopgang het vaste waterteken Schorpioen binnengegaan. Dit teken symboliseert het afsterven van de natuur, omdat het verbonden is met het overgaan naar de wereld van het Licht. Als het in de herfst een heel zonnige dag is en de bomen diepe tinten geel en rood kleuren, heb je het gevoel dat de sluier tussen ons en de andere wereld wat weggenomen is. En dat gevoel past ook bij de feesten van deze tijd: Allerheiligen en Allerzielen, die op 1 en 2 november gevierd worden.

In de Keltische traditie is dit het feest van Samhain, wanneer niet alleen de doden herdacht worden, maar ook de magische verhalen over de Andere Wereld en de sidhe, de kabouters en elfen, bij het haardvuur verteld. Dan is het echt herfst geworden wat vaak weemoed in ons oproept, omdat we ervaren dat de levenskrachten van de natuur zich aan het terugtrekken zijn.

Het teken Schorpioen heeft behalve met de dood ook te maken met de seksualiteit en toen de planeet Jupiter op 10 oktober na 12 jaar de Schorpioen weer binnenging, waren er nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Vrouwen maakten massaal melding van seksuele intimidatie en aanranding in de film- en modewereld en in andere situaties zoals op de dansvloer. Vooral de stortvloed aan negatieve seksuele ervaringen maakte veel indruk en past bij de expansieve uitwerking van Jupiter. Het is een verdere aanzet tot meer weerbaarheid van vrouwen op dit gebied en hopelijk passen mannen daardoor hun gedrag ook aan. Op 4 november is het tegen zonsopgang de Volle Maan van de Schorpioen, als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in het vaste aardeteken Stier. Op dat moment verschijnt Venus in haar eigen teken Weegschaal bij ons als morgenster aan de horizon.

Joan Hodgson schrijft hierover “Tegenover de Zon in Schorpioen staat de Maan in het teken Stier, het teken van de volmaakte vorm. Het is verleidelijk om te treuren over het heengaan van een geliefd persoon of de scheppingen van moeder natuur. Maar dit is niet de tijd om aan het fysieke lichaam te denken, maar aan de dierbare ziel die er door heen scheen. Die persoon is vrijer, lichter en meer zichzelf geworden. Ons grootste beletsel om in contact te komen met hen die overgegaan zijn is het fysieke denken, dat alleen indrukken van de vijf zintuigen accepteert. Zo gauw we het denken vanuit het hoofd stil kunnen maken zal de liefdesstroom die opkomt, als we aan de zielen die overgegaan zijn denken, ons hart openen om met hen in contact te komen. Dit diepe contact vanuit het hart kan alle angst voor de dood wegnemen.” 

Wim Weehuizen, oktober 2017