Volle Maan in Schorpioen

Gepubliceerd: 7 november 2016

In de middag van maandag 14 november is het de Volle Maan van de Schorpioen, als de Zon in dat treken staat en de Maan er tegenover in de Stier. Joan Hodgson schrijft: “Deze Volle Maan staat in het teken Stier, het teken van de volmaakte vorm. Het is verleidelijk om te treuren over het heengaan van een geliefd persoon of de scheppingen van moeder natuur. Maar dit is niet de tijd om aan het fysieke lichaam te denken, maar aan de dierbare ziel die er door heen scheen. Die persoon is vrijer, lichter en meer zichzelf geworden.

Ons grootste beletsel om in contact te komen met hen die overgegaan zijn is het fysieke denken, dat alleen indrukken van de vijf zintuigen accepteert. Zo gauw we het denken vanuit het hoofd stil kunnen maken zal de liefdesstroom die opkomt, als we aan de zielen die overgegaan zijn denken, ons hart openen om met hen in contact te komen. Dit diepe contact vanuit het hart kan alle angst voor de dood wegnemen.” 

Bij deze Volle Maan van de Schorpioen staat de asteroïde Juno heel dicht bij de Zon. Juno is de echtgenote van de oppergod Jupiter en in de astrologie gaat ze over het huwelijk en alle overige partnerrelaties. Ook is deze zomer een ruimtesonde met de naam Juno bij Jupiter aangekomen. Deze sonde doet onderzoek aan Jupiter en zijn manen, die veelal vernoemd zijn naar vrouwen, waarmee hij een buitenechtelijke relatie had. Op één van die manen, die luistert naar de naam Europa, was al water aangetroffen en het onderzoek zal er nu ook op gericht zijn om te ontdekken of daar levensvormen zijn.

Het waterteken Schorpioen is één van de vier vaste tekens, die traditioneel verbonden worden met een evangelist. We kennen dit teken ook in zijn hogere uitingsvorm als de Adelaar, die in de christelijke iconografie aan Johannes gegeven wordt. In die tijd was de astrologie nog geheel ingebed in de belevingswereld van de christelijke schrijvers en schilders. Als er op een icoon een adelaar werd afgebeeld, wist men dat Johannes bedoeld werd. Voor de huidige tijd heeft White Eagle ons een heel heldere uitleg gegeven van het Johannes-evangelie, dat de meest diepzinnige beschrijving van de christelijke mysteriën is. Want zoals de Meester Jezus de meester van het Vissentijdperk is, zo is Johannes in ruimere zin opgevat, de meester van het Watermantijdperk. De visioenen, die Johannes in zijn boek Openbaring opgeschreven heeft, geven diepe, mystieke beelden van de toekomst van de mensheid.   

Wim Weehuizen, oktober 2016