Volle Maan in Maagd

Gepubliceerd: 1 september 2017

Op 23 augustus ging de Zon kort na middernacht het bewegelijke aardeteken Maagd binnen. Het is oogsttijd en de boeren halen het graan van de akkers om het in hun schuren onder te brengen. Het Engelse woord voor oogst is harvest en dat vinden we terug in ons woord herfst. September is de maand dat de scholen weer beginnen en kinderen zich kennis en vaardigheden eigen maken door die in hun geheugen op te slaan.

Maagden zijn meestal  nauwgezet en precies en letten op details, waardoor ze heel geschikt zijn om onderwijzer(es) te worden, een opleiding tot verpleegkundige te volgen of zich te verdiepen in kruiden. Ze kiezen ook vaak een ambachtelijk beroep. En aangezien Maagden veelal goed kunnen rekenen en vaak spaarzaam zijn, vind je onder dit teken ook heel wat accountants en economen.

Op woensdag 6 september is het dan rond 9 uur ’s morgens de Volle Maan van de Maagd, als de Maan juist tegenover de Zon staat in het bewegelijke waterteken Vissen. Twee dagen later op 8 september vieren we de geboorte van de Maagd Maria. Ze was de dochter van Anna en Joachim. Aanvankelijk waren ze kinderloos gebleven, maar dankzij hun gebeden, wordt Anna toch zwanger en geeft zij het leven aan een meisje: Maria. In alle religieuze tradities komen verhalen voor van grote heiligen, die door bemiddeling van God uit eerder onvruchtbare ouders geboren worden. Het is een universeel thema dat bij heiligenlevens hoort en dat laat zien dat een heel zuivere ziel in een fysiek lichaam geboren wordt, zodat er in spiritueel opzicht van een maagdelijke geboorte gesproken kan worden.

Joan Hodgson schrijft in haar boek Planetary Harmonies: “De Volle Maan op de as Maagd/Vissen aan het einde van de zomer geeft het einde van het seizoen aan. De oogst is binnengehaald en niets kan het vermeerderen of verminderen. De voedselvoorraad moet ons door de winter helpen. Aan het einde van de winter bij de Volle Maan van Vissen was de grond klaargemaakt voor het zaaien. Door deze koppeling aan de zaai- en oogsttijd laten de Maagd en de Vissen op symbolische wijze het karma zien dat we met ons meedragen elke keer als we terugkeren naar het aardse leven – elke keer als het zaad van ons zielenleven weer in de fysieke materie geplant wordt. De kwaliteiten, die bij het zaad horen, zijn het resultaat van de groei en de ervaringen van vorige seizoenen.”

Wim Weehuizen, augustus 2017