Volle Maan in Boogschutter

Gepubliceerd: 20 november 2018

Donderdag 22 november gaat de Zon ‘s morgens het bewegelijke vuurteken Boogschutter binnen. We komen daarna in de Adventstijd, die ons door de donkere dagen voor de Kerst heen voert. De Advent is ook het begin van het liturgisch jaar. Dat begint in 2018 op zondag 2 december en eindigt op zondag 23 december. Er zijn altijd vier zondagen in de Adventsperiode en het is in de kerken traditie dan elke keer een kaars méér aan te steken. De sfeer van deze tijd is verwachtingsvol en ook niet-religieuze mensen laten lichtjes branden in hun raam. Veel mensen zoeken elkaar in deze tijd op om in de warmte van die lichtsfeer bij elkaar te zijn.

In de nacht van 22 naar 23 november is het meteen al de Volle Maan van de Boogschutter als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in het teken Tweelingen. Joan Hodgson schrijft daarover: ‘In deze tijd kunnen zij die hiervoor gevoelig zijn veel inspiratie ontvangen uit de hemelse wereld. Hun hoger bewustzijn zal zich openen als voorbereiding op de speciale zegening van Kerstmis tijdens de winterzonnewende. Tijdens deze Volle Maan van de Advent zal de Zon in Boogschutter grenzeloze liefde en mededogen uitstorten over de hele mensheid. De engelen van Jupiter, de heerser over Boogschutter, komen vol liefde en wijsheid naderbij als voorbereiding op de wedergeboorte van het licht, van het Christuskind, in elk mensenhart.

De Maan in Tweelingen kan ons helpen om ons denken en onze zintuigen af te stemmen op de zegen, die vanuit de hemelse sferen neerdaalt. En de engelen van Mercurius, de heerser over Tweelingen, kunnen ons helpen om ons daarvan direct bewust te worden in ons gewone dagelijks leven. Zowel Jupiter als Mercurius zijn planeten van blijheid en daarom wordt de Kerstgeest uitgedrukt in lied en zang en door elkaar geschenken te geven. Ook het sturen van kerstkaarten [Mercurius] met goede wensen [Jupiter] is kenmerkend voor de invloed van deze planeten aan de vooravond van de winterzonnewende.’

Wim Weehuizen, november 2018