Volle Maan in Boogschutter

Gepubliceerd: 27 november 2017

Woensdag 22 november is de Zon ’s nachts het bewegelijke vuurteken Boogschutter binnengegaan. We zijn daarna in de Adventstijd gekomen, die ons door de donkere dagen voor de Kerst heen voert en ons laat uitzien naar de komst van het Christuskind, het innerlijk Licht in ons hart. De Advent is ook het begin van het liturgisch jaar. Deze begint in 2017 op zondag 3 december en eindigt op zondag 24 december voor de kerstnacht. Er zijn altijd vier zondagen in de Adventsperiode en het is in de kerken traditie dan elke keer een kaars méér aan te steken. De sfeer van deze tijd is verwachtingsvol en ook niet-religieuze mensen laten lichtjes branden in hun raam. Veel mensen zoeken elkaar in deze tijd op om in de warmte van die lichtsfeer bij elkaar te zijn.

In de nacht van 3 op 4 december, aan het begin van de Advent, is het de Volle Maan van de Boogschutter als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in het teken Tweelingen. Op 5 december is het dan Sinterklaas ofwel Sint Nicolaas. De katholieke kerk nam in de vroege middeleeuwen heidense feesten over, zodat de bevolking het geloof gemakkelijker accepteerde. In dit geval was het feest gewijd aan Wodan, die op zijn witte schimmel door de wolkenlucht rijdt en vergezeld wordt door zijn zwarte knecht. De kleur zwart staat in de mythologie symbool voor het verborgene, voor alle daden van mensen die we niet kennen, maar die door Zwarte Piet in het Grote Boek worden opgetekend, dat hij aan Sinterklaas overhandigt. 

Joan Hodgson schrijft in haar boek Planetary Harmonies: “In deze tijd kunnen zij die hiervoor gevoelig zijn veel inspiratie ontvangen uit de hemelse wereld. Hun hoger bewustzijn zal zich openen als voorbereiding op de speciale zegening van Kerstmis tijdens de winterzonnewende. Tijdens deze Volle Maan van de Advent zal de Zon in Boogschutter grenzeloze liefde en mededogen uitstorten over de hele mensheid. De engelen van Jupiter, de heerser over Boogschutter, komen vol liefde en wijsheid naderbij als voorbereiding op de wedergeboorte van het licht, van het Christuskind, in elk mensenhart. Zowel Jupiter als Mercurius zijn planeten van blijheid en daarom wordt de Kerstgeest uitgedrukt in lied en zang en in het elkaar geschenken geven.”

Wim Weehuizen, november 2017