Volle Maan in Boogschutter

Gepubliceerd: 4 december 2016

In de nacht van 13 op 14 december is het dan de Volle Maan van de Boogschutter als de Zon in dat teken staat en de Maan daar precies tegenover in de Tweelingen. We zijn een week voor de winterzonnewende, die op 21 december valt, als de Zon het volgende teken Steenbok binnengaat. De zonnewendes markeren de cyclische beweging van de natuur, die op 21 juni op het noordelijk halfrond haar hoogtepunt bereikt en op 21 december op haar laagste punt aangekomen is.

Tussen 21 en 24 december staat de Zon pal boven de Steenbokskeerkring die door Zuid-Afrika loopt. De Zon lijkt drie dagen lang daarboven stil te staan, voordat zij omkeert voor haar terugtocht naar het noorden. Daarom wordt pas in de kerstnacht naar 25 december de terugkeer van het licht gevierd, als de dagen weer iets gaan lengen.

Joan Hodgson schrijft in haar boek Planetary Harmonies: “In de periode van 23 november  tot 21 december, wanneer tijdens  de Volle Maan de Zon in het  teken Boogschutter staat en de Maan in het teken Tweelingen, kunnen zij die hiervoor gevoelig zijn veel inspiratie ontvangen uit de hemelse wereld. Hun hoger bewustzijn zal zich openen als voorbereiding op de speciale zegening van Kerstmis tijdens de winterzonnewende. Tijdens deze Volle Maan van de Advent zal de Zon in Boogschutter grenzeloze liefde en mededogen uitstorten over de mensheid. De engelen van Jupiter, de heerser over Boogschutter, komen vol liefde en wijsheid naderbij als voorbereiding op de wedergeboorte van het licht, van het Christuskind in elk mensenhart.

De Maan in Tweelingen kan ons helpen om ons denken en onze zintuigen af te stemmen op de zegen, die vanuit de hemelse sferen neerdaalt. En de engelen van Mercurius, de heerser over Tweelingen, kunnen ons helpen om ons daarvan direct bewust te worden in ons gewone dagelijks leven. Zowel Jupiter als Mercurius zijn planeten van blijheid en daarom wordt de Kerstgeest uitgedrukt in lied en zang en in het elkaar geschenken geven. Ook het sturen van kerstkaarten [Mercurius] met goede wensen [Jupiter] is kenmerkend voor de invloed van deze planeten aan de vooravond van de winterzonnewende.” Bij winters vriesweer zal deze Volle Maan, die  heel hoog aan de hemel komt te staan, een betoverend, zuiver wit licht uitstralen dat ons ademloos stil zal maken. Diep van binnen zullen we voelen dat de Kerst er aan komt.

Wim Weehuizen, november 2016