Nieuwe Maan van Weegschaal

Gepubliceerd: 13 oktober 2020

In de avond van vrijdag 16 oktober is het dan de Nieuwe Maan van de Weegschaal, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Joan Hodgson schrijft daarover: ‘De Weegschaal is het teken van partnerschap en huwelijk. Je kunt dat zien als een fysieke en spirituele verbinding tussen mensen en ook als de mystieke bruiloft van je ziel met je innerlijke, geliefde Christus. In deze tijd kunnen de engelen van Venus, de engelen van schoonheid en liefde, gemakkelijker dichterbij komen als je innerlijk stil bent. Zoals de opgaande of ondergaande zon het stille water van een meer in een schitterend licht hult, zo zal de volmaaktheid van de hemelse sfeer dan in je ziel weerspiegeld worden en je openen voor de hemelse harmonie’.

Bij de Nieuwe Maan staan de Zon en de Maan vanuit Weegschaal in oppositie met de planeet Mars in Ram en in disharmonisch aspect met de planeten Jupiter, Saturnus en Pluto in Steenbok. Dat laat zien dat dit voor de wereld een tijd van grote uitdagingen is, waarbij spanningen en tegenstellingen kunnen toenemen. Het teken Weegschaal is gericht op overeenstemming en samenwerken. In Nederland lukt dat heel aardig met het door ons ontwikkelde poldermodel. Maar in de Verenigde Staten is er sprake van een verscherping van de tegenstellingen. Door de conjunctie van Saturnus, die gezagsdragers zoals de politie weergeeft, met Pluto, dodelijk geweld in dit geval tegen zwarte burgers, is het daar allemaal op scherp komen te staan. Die conjunctie is in het teken Steenbok, waardoor het een diepe gezagscrisis is geworden, want de Steenbok geeft de staatsinstellingen weer.

De Weegschaal is het kardinale luchtteken, waarvan de zielenles Broederschap in Actie is. Mensen die geboren zijn onder dit teken voelen zich solidair met anderen en willen daar in hun handelen uiting aan geven. Door je af te stemmen op de engelen van de Weegschaal krijg je een gevoel van schoonheid en harmonie en voel je dat ze een evenwicht voor je creëren tussen hemel en aarde. We gebruiken het symbool van de Zespuntige Ster, dat het evenwicht tussen hemel en aarde weergeeft. Als je daarbij bedenkt dat bij het getal zes de planeet Venus hoort, die over de Weegschaal heerst, de planeet van schoonheid en harmonie, dan begrijp je dat dit alles in het symbool van de Zespuntige Ster samenkomt.

Visualiseer voor je meditatie een prachtige, harmonieuze plek op een bergweide. Als je naar beneden kijkt, zie je het akkerland aan de voet van de berg en als je omhoog kijkt, zie je de besneeuwde bergtop. De zon komt achter de bergtop tevoorschijn en verlicht je. Onder je zie je ook het land oplichten. Je voelt je evenzeer verbonden met het land onder je, als met de bergtop boven je. Je bent opgenomen door het landschap en omringd door een zuivere berglucht. Neem die berglucht in je op en voel dat je innerlijk in evenwicht bent, helemaal in harmonie met jezelf en met je omgeving. Zie dan de Zespuntige Ster voor je en laat een diepe, verkwikkende rust in jezelf ontstaan. 

Wim Weehuizen, september 2020