NIEUWE MAAN VAN WATERMAN

Gepubliceerd: 15 januari 2023

De Zon is op vrijdag 20 januari rond zonsopgang het vaste luchtteken Waterman binnengegaan. Het symbool voor het teken Waterman is de mens, die zijn inspiratie direct vanuit de hemelse sferen krijgt en die hij met zijn medemensen deelt. Een dag later op 21 januari is het in de avond de Nieuwe Maan van Waterman, als Zon en Maan bij elkaar staan in dat teken. Op donderdag 2 februari vieren we dan Maria Lichtmis. Voor de mis worden de kaarsen gewijd en dan volgt een ommegang, waarbij iedereen een brandende kaars in de hand houdt, wat ook gedurende de mis wordt voortgezet. In de Keltische traditie heet dit feest Imbolc en het is gewijd aan hun godin Brigid, beschermster van zwangere vrouwen en van bevallingen.

Bij de Nieuwe Maan staan de Zon en Maan bij elkaar in de Waterman, maar ook in samenstand met de planeet Pluto. Die staat nog net in de Steenbok, maar is op weg naar de Waterman, waar die in het voorjaar al drie maanden door loopt. Vanaf volgend jaar januari 2024 zal Pluto maar liefst 20 jaar door de Waterman lopen tot aan 2044. Vanuit psychologisch oogpunt houdt Pluto verband met de transformatieprocessen, die mensen meemaken in hun leven. Omdat het teken Waterman verband houdt met groeperingen en sociale systemen, zullen er op maatschappelijk gebied diepgaande transformaties komen, die heel wat in mensen teweeg kunnen brengen.

Wanneer je onder het teken Waterman geboren bent zal je een sociaal ingesteld mens zijn, die zich goed thuis voelt in vriendenkringen, sociale groepen en verenigingen. Over het algemeen zal je goed kunnen omgaan met allerlei soorten mensen. En je kunt in staat zijn om uit de meningen, die bij een groep mensen leven, het gemeenschappelijke naar boven te halen en zo een verbindende kracht worden. Je zult een verwantschap voelen met gewone mensen uit het volk en je daarom voor hen willen inzetten. Omdat de Waterman een vast teken is, kun je dan een onvermoeibare strijder zijn voor sociale gerechtigheid en de samenleving een heel ander aanzicht geven.