NIEUWE MAAN VAN VISSEN

Gepubliceerd: 25 februari 2023

Op zaterdag 18 februari is de Zon aan het eind van de avond het bewegelijke waterteken Vissen binnengegaan. En op maandag 20 februari is het even na zonsopgang de Nieuwe Maan van de Vissen, als Zon en Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Twee dagen later op 22 februari is het Aswoensdag, als de gelovigen van de priester een askruisje krijgen op hun voorhoofd. Die as is gemaakt van de palmtakken van het jaar daarvoor. Traditioneel is dit het begin van de vastentijd, die ongeveer 40 dagen duurt tot aan Pasen. Je kunt deze veertig dagen vergelijken met de tijd dat Jezus zich terugtrok in de woestijn. Hij was gedoopt door Johannes de Doper in de Jordaan en de Christusgeest daalde toen op Hem neer. In die veertig dagen bereidde Jezus zich voor op de drie jaar dat Hij in de wereld werkte als de Christus.

Dit is een goede tijd om je even helemaal los te maken uit de dagelijkse beslommeringen. Vissen is het laatste teken van de dierenriem en heeft te maken met loslaten en opruimen. Door te vasten maken we ons lichaam vrij van gifstoffen, zodat we daarna met frisse moed de lente kunnen binnengaan. Jenny Dent geeft aan: “Gebruik deze tijd om je te concentreren op de kwaliteit van vrede en de zich ontvouwende wijsheid van het ‘denken met het hart’. Wanneer je uiterlijk denken stil is en in vrede, dan kan je ziel meesterschap bereiken. Je denken zal stil worden, als je je ademhaling tot rust brengt en je gedachten richt op de stralende Zespuntige Ster, die het symbool is van het volmaakte evenwicht tussen het aardse en hemelse bewustzijn.”

Als je onder het teken Vissen geboren bent, zal je zachtaardig, gevoelig en meelevend zijn. Je kunt zo ontvankelijk zijn voor de gevoelens en stemmingen van de mensen om je heen dat je moeite kan hebben die te onderscheiden van je eigen gevoelens. Daardoor kun je wel eens wat afwezig en dromerig overkomen. Door deze grote gevoeligheid hebben Vissen een fijnzinnige smaak en zullen ze van mooie muziek, poëzie en schilderkunst houden. Vissen willen zich ook graag voor het grotere geheel inzetten en je vindt ze veel in ziekenhuizen, therapeutische instellingen en ontwikkelingswerk. Het kunnen ook toneelspelers zijn, die zich goed in een rol kunnen inleven of kunstenaars, die de sfeer van iets prachtig kunnen weergeven.