NIEUWE MAAN VAN RAM

Gepubliceerd: 14 maart 2023

De lente begint dit jaar in de late avond van maandag 20 maart, als de Zon het kardinale vuurteken Ram binnengaat. De Zon staat dan loodrecht boven de evenaar en overal in de wereld zijn dag en nacht even lang. Daarom wordt dit de lente-equinox genoemd [Latijn voor gelijke nachten]. Eén dag later op dinsdag 21 maart is het bij zonsondergang al de Nieuwe Maan van Ram, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Het vuurteken Ram staat onder de invloed van de rode planeet Mars, waar de maand maart naar vernoemd is. Bij de Romeinen begon het jaar op 1 maart en kregen de maanden aanvankelijk om en om 31 en 30 dagen, maar voor februari lukte dat niet. De maanden juli en augustus werden later naar de legerleiders Julius Caesar en Augustus vernoemd en kregen elk 31 dagen.

Deze Nieuwe Maan in Ram is heel nauw verbonden met de planeet Pluto in Waterman, het teken van de samenleving als geheel. Pluto is de god van de onderwereld en gaat over zaken die ondergronds en verborgen blijven, omdat ze weggestopt en onuitgesproken zijn. Als die pijnlijke zaken dan naar boven komen, kan dat veel emoties oproepen. Maar Pluto geeft ook de mogelijkheid om emotionele wonden te helen en daardoor kunnen mensen een transformatie doormaken. Om een voorbeeld te noemen: in de zomer van 2021 verscheen het rapport over het slavernijverleden van Nederland. Dat heeft een stroom van reacties en nieuwe onderzoeken naar het slavernijverleden van bedrijven en families in gang gezet. De regering heeft excuses over dat slavernijverleden gemaakt. Toch kwamen er veel emoties naar boven, omdat de betrokkenen liever gezien hadden dat dat in overleg met hen was gebeurd.

Als je onder het teken Ram geboren bent, zal je vanuit je vurige karakter direct op alles reageren dat je tegenkomt. Je zult je ook met veel enthousiasme inzetten voor wat je wilt bereiken, maar je kunt je wel eens minder afvragen wat anderen er van vinden. Doordat je die impulsieve kant in je hebt, kun je daarom letterlijk en figuurlijk je hoofd wel eens stoten. Je neemt graag het initiatief en bent heel geschikt om een onderneming te starten, maar verliest je belangstelling een beetje als de fase van nieuwe uitdagingen voorbij is. Vaak los je dat op door iets anders te beginnen. Als pionier houd je er van getest te worden en te laten zien dat met wilskracht en doorzettingsvermogen aan alle uitdagingen het hoofd kan worden geboden.