Nieuwe Maan van Leeuw

Gepubliceerd: 28 juli 2022

Op vrijdag 22 juli is de Zon in de avond het vaste vuurteken Leeuw binnengegaan. We zijn in de hoogzomer, als het gouden graan op de akkers staat. Het kan heet worden in deze periode van de Hondsdagen. Op donderdag 28 juli is het in de avond de Nieuwe Maan van  Leeuw, als Zon en Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Joan Hodgson schrijft over deze Nieuwe Maan: “De conjunctie van de Zon en de Maan in Leeuw brengt een prachtige, heldere straal van de Christus Zon naar de gehele aarde. Het hart-chakra wordt beheerst door het teken Leeuw en als het denken met het hart door regelmatige meditatie sterker wordt, zal de Christus Zon geleidelijk de leiding nemen over de hele persoonlijkheid.” 

De Leeuw is het teken van leiderschap, van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Als je onder dit teken geboren bent, zal je warmbloedig, hartelijk, grootmoedig en royaal zijn. Je zal een centrale rol willen vervullen en in het middelpunt van de belangstelling willen staan.  Je wilt anderen laten zien wat je gepresteerd en verworven hebt en vindt het leuk om daarmee indruk te maken, maar je zal hen daarin ook laten delen. Als Leeuwen een dominante inslag hebben, dan nemen ze de leiding op zich en zetten zich met heel hun hart in voor een zaak. Maar het is moeilijker voor hen om die leiding te delen of uit handen te geven. Leeuwen vind je vaak als zelfstandig ondernemer, als directeur van een bedrijf of als voorzitter van een vereniging.

Op dinsdag 2 augustus wordt het Keltische feest van Lughnasa gevierd, dat gewijd is aan de lichtgod Lugh. Het heengaan van de oude koning werd uitgebeeld met processies en rituelen en de nieuwe koning [Leeuw] werd ingehaald. Het was de tijd dat men bijna door zijn voorraad graan heen was en het nieuwe graan nog niet helemaal rijp was.. Dit feest viel in de christelijke tijd samen met het zegenen van de nieuwe oogst en werd ‘loaf mass’ [broodmis] genoemd, dat verbasterd werd tot Lammas. Tijdens dit feest werden er ook proefhuwelijken voor één jaar gesloten om te zien of het koppel bij elkaar paste. Als het samen niet ging, werd de verbintenis weer verbroken.