Nieuwe Maan in Vissen

Gepubliceerd: 3 maart 2019

In de middag van 6 maart, op Aswoensdag, is het de Nieuwe Maan van de Vissen, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Joan Hodgson schrijft: Aangezien Vissen de oceaan van het kosmisch bewustzijn symboliseert, zal het beeld van de zee je helpen bij het mediteren. Je kunt je daarbij innerlijk op het beeld van de zee afstemmen. Richt dan je aandacht op de weidse horizon van de zee, luister naar het geluid van de zeemeeuwen, de steeds terugkerende golfslag en de gestage bries van de zeewind. Merk hoe het ritme van de golfslag in je doorwerkt. Kijk naar de zon die over het water schijnt en word de grote witte vleugels gewaar van de engelen van wijsheid, die vanuit het hart van de zon komen. Zie hoe die engelen de ziel opheffen en in de aanwezigheid van de Christus brengen.’

De Zon en de Maan in Vissen zijn verbonden met de planeten Saturnus en Pluto in het kardinale aardeteken Steenbok, dat met regeringsinstellingen en andere organisaties te maken heeft. Als god van de onderwereld zal Pluto (verborgen) onlustgevoelens ten aanzien van de gevestigde orde omhoog halen. De laatste keer dat Saturnus en Pluto in het teken Steenbok deze samenstand hadden was in januari 1518, een paar maanden nadat Luther zijn protestantse stellingen aan de kerkdeur bevestigd had. We zien in veel Westerse democratieën dat de legitimiteit van het gezag ter discussie staat of door acties, als van de gele hesjes, direct wordt aangevochten. Traditionele politieke partijen verliezen veel aanhang aan nieuwkomers, een proces van afkalving dat zich in deze tijd wel zal doorzetten.

Het beweeglijke waterteken Vissen is zachtaardig, gevoelig en meelevend. Deze mensen zijn zo ontvankelijk voor de gevoelens en stemmingen van de mensen om hen heen dat ze vaak moeite hebben die te onderscheiden van hun eigen gevoelens. Daardoor kunnen ze wel eens dromerig overkomen. Door deze gevoeligheid hebben Vissen een fijnzinnige smaak en zullen ze van verfijnde muziek, poëzie en schilderkunst houden. Vissen willen zich graag voor het grotere geheel inzetten en je vindt ze veel in ziekenhuizen, therapeutische instellingen en ontwikkelingswerk. Het kunnen toneelspelers zijn, die zich heel goed in een rol kunnen inleven of kunstenaars, die de sfeer van iets prachtig kunnen weergeven. Omdat ze meestal van de zee houden, specialiseren ze zich dan op zeegezichten, zoals Mesdag met zijn Panorama dat  Scheveningen en de Noordzee op zo’n bijzondere wijze weergeeft.

Wim Weehuizen, februari 2019