Nieuwe Maan in Ram

Gepubliceerd: 4 april 2016

Donderdag 7 april is het Nieuwe Maan, als de Zon en de Maan rond het middaguur precies bij elkaar staan in de Ram. De Maan is daarna voor ons bij zonsondergang maar heel even als een heel dunne sikkel laag aan de horizon zichtbaar. Elke dag wordt die sikkel iets groter en kunnen we die ook wat langer zien, totdat na een week bij het Eerste Kwartier de helft van de Maan een halve nacht zichtbaar is. Omdat de Ram een vuurteken is, wordt de kracht van de engelen van het vuurelement in deze voorjaarstijd sterker. Ze laten die vuurkracht over ons uitstromen en inspireren ons om met enthousiasme nieuwe activiteiten te ondernemen. We voelen nieuwe energie in ons opkomen en kunnen weer veel meer aan op het fysieke vlak.

Deze Nieuwe Maan staat in nauwe conjunctie met de planeet Uranus, die vaak onverwachte veranderingen met zich mee brengt, waardoor we gestimuleerd worden anders over onszelf en de mensen om ons heen te gaan denken. De planneet Mars, die over het teken Ram heerst, staat in het vuurteken Boogschutter; dit zal een dynamische tijd zijn, waarin die veranderingen elkaar in snel tempo kunnen opvolgen. Daarbij vormt Saturnus, eveneens in Boogschutter, een stabiliserende factor, want die is harmonisch verbonden met de Zon en de Maan in Ram. Onder invloed van Saturnus zal alles toch wel in goede banen worden geleid, ook al is er spanning of wij als samenleving alle veranderingen aankunnen binnen onze bestuurlijke en sociale structuren.

Een door Joan Hodgson, voormalig spiritual mother van de Lodge, geïnspireerde tekst: “In deze dynamische tijd met de Zon en Maan in Ram kan meditatie op de stille vlam in je hart je helpen innerlijk rustig te worden. Het kan wat lastig zijn om het uiterlijke zelf met al zijn opwinding en enthousiasme tot rust te brengen, maar als je doorzet zal dat je wel lukken. Een vlam heeft iets magisch; het trekt je aandacht zozeer dat je daar helemaal in opgaat en alle andere gedachten van je afvallen. Als je denken helemaal stil wordt, word je opgenomen in die vlam in je hart. Dan ben je je alleen nog maar bewust van je hartcentrum. Je hele wezen straalt liefde en warmte uit. En als je zo heel stil in je hartcentrum bent, kun je de vleugels van de engel van het vuurelement om je heen voelen. Dan zul je de aanwezigheid van je spirituele meester gewaar worden en diepe, innerlijke vrede ervaren.”

Wim Weehuizen, maart 2016