Nieuwe Maan in Ram

Gepubliceerd: 18 maart 2020

De lente begint op vrijdag 20 maart nog voor zonsopgang, als de Zon het kardinale vuurteken Ram binnengaat. De Zon staat dan loodrecht boven de evenaar en overal in de wereld zijn dag en nacht dan even lang. Dit wordt de lente-equinox genoemd; in het Latijn bekent nox nacht en equi van gelijke lengte. Op 24 maart is het in de ochtend Nieuwe Maan, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in de Ram. Dit vuurteken staat onder de invloed van de rode planeet Mars, waar de maand maart naar vernoemd is. Je kunt de Maan dan niet zien, maar de dag daarna is zij kort na zonsondergang even als een heel dunne sikkel laag aan de horizon zichtbaar. Elke dag wordt die maansikkel groter en kun je haar langer zien, tot de Maan na twee weken vol is en de hele nacht met helder schijnt.

Deze meditatietekst, die bij het vuurelement past, is door Joan Hodgson ge├»nspireerd: ‘In deze tijd met de Zon en Maan in Ram kan meditatie over de stille vlam in je hart je helpen innerlijk rustig te worden. Een vlam heeft iets magisch; het trekt je aandacht zozeer dat je daar helemaal in opgaat en alle andere gedachten van je afvallen. Als je denken helemaal stil wordt, word je opgenomen in die vlam in je hart. Dan ben je je alleen nog maar bewust van je hartcentrum. Je hele wezen straalt liefde en warmte uit. En als je zo heel stil in je hartcentrum bent, kun je de vleugels van de engel van het vuurelement om je heen voelen. Dan zul je de aanwezigheid van je spirituele meester gewaar worden en diepe, innerlijke vrede ervaren.’

Als kardinaal vuurteken zet de Ram met al zijn enthousiasme zaken in gang. Rammen gaan in eerste instantie uit van wat zij willen bereiken en vragen zich dan minder af wat anderen er van vinden. Ze kunnen impulsief zijn en zowel letterlijk als figuurlijk hun hoofd stoten. Hun leerproces ligt in de confrontatie met de buitenwereld. Ze zijn heel goed in staat een onderneming te starten, maar verliezen hun belangstelling een beetje als de fase van nieuwe uitdagingen voorbij is. Vaak stappen ze er dan uit om weer iets anders te beginnen. Ze houden ervan getest te worden en te laten zien dat met wilskracht aan alle uitdagingen het hoofd kan worden geboden. In die zin zijn ze pioniers, die het voortouw nemen en voor de mensheid nieuwe mogelijkheden openen.

Wim Weehuizen, maart 2020