Nieuwe Maan in Ram

Gepubliceerd: 10 april 2018

Op 16 april is het midden in de nacht de Nieuwe Maan van de Ram, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. De Maan is de dag daarna voor ons kort na zonsondergang even als een heel dunne sikkel laag aan de horizon zichtbaar. Elke dag wordt die sikkel iets groter en klimt die verder omhoog, waardoor we die ook steeds langer kunnen zien, totdat na twee weken de Maan vol is en de hele nacht schijnt. De Ram is een vuurteken en staat onder de invloed van de rode planeet Mars, waar de maand maart naar vernoemd is. Daarom wordt de kracht van de engelen van het vuurelement in deze voorjaarstijd sterker. Ze laten die vuurkracht over ons uitstromen en inspireren ons om met enthousiasme nieuwe activiteiten te ondernemen.

Een door Joan Hodgson ge├»nspireerde meditatietekst, die bij het vuurelement past, gaat als volgt: ‘In deze tijd met de Zon en Maan in Ram kan meditatie op de stille vlam in je hart je helpen innerlijk rustig te worden. Een vlam heeft iets magisch; het trekt je aandacht zozeer dat je daar helemaal in opgaat en alle andere gedachten van je afvallen. Als je denken helemaal stil wordt, word je opgenomen in die vlam in je hart. Dan ben je je alleen nog maar bewust van je hartcentrum. Je hele wezen straalt liefde en warmte uit. En als je zo heel stil in je hartcentrum bent, kun je de vleugels van de engel van het vuurelement om je heen voelen. Dan zul je de aanwezigheid van je spirituele meester gewaar worden en diepe, innerlijke vrede ervaren.’

Als kardinaal vuurteken zet de Ram met al zijn enthousiasme zaken in gang. Rammen gaan in eerste instantie uit van wat zij willen bereiken en vragen zich dan minder af wat anderen er van vinden. Ze kunnen impulsief zijn en zowel letterlijk als figuurlijk hun hoofd stoten. Hun leerproces ligt in de confrontatie met de buitenwereld. Ze zijn heel geschikt om een onderneming te starten, maar verliezen hun belangstelling een beetje als de fase van nieuwe uitdagingen voorbij is. Vaak stappen ze er dan uit om weer iets anders te beginnen. Ze houden ervan getest te worden en te laten zien dat met wilskracht aan alle uitdagingen het hoofd kan worden geboden. In die zin zijn het pioniers, die het voortouw nemen en voor de mensheid nieuwe mogelijkheden openen.

Wim Weehuizen, maart 2018