Nieuwe Maan in Maagd

Gepubliceerd: 15 september 2017

Op 20 september is het juist bij zonsopgang de Nieuwe Maan van de Maagd, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dit teken. Het teken Maagd wordt vaak afgebeeld zoals de godin Demeter, met een bundel korenaren in haar hand. Zij werd vereerd als de oermoeder en als de godin van de gewassen. Haar dochter Persephone werd door Pluto, de god van de onderwereld, ontvoerd. Demeter was daar zo bedroefd over dat ze de gewassen niet langer liet groeien.

Omdat alle leven op aarde ten onder dreigde te gaan, bemiddelden toen de andere goden. Ze wisten Pluto te bewegen Persephone een half jaar bij haar moeder te laten zijn en het andere halve jaar bij hemzelf in de onderwereld. Dit is een heel sprekende mythe om de wisseling van de seizoenen uit te beelden.

In de astrologische symboliek hebben de Maagd en de Schorpioen allebei de hoofdletter M als aanduiding, maar die van de Maagd is naar binnen gekeerd en die van de Schorpioen naar buiten. Die hoofdletter M staat voor de Goddelijke Moeder, die zowel haar uitdrukking vindt in de nog ongetrouwde vrouw, de Maagd, als in de vrouw die geslachtsgemeenschap heeft en kinderen krijgt, de Schorpioen. Het teken Weegschaal, dat over het huwelijk en het partnerschap gaat, ligt tussen de Maagd en de Schorpioen en verbindt ze met elkaar.

Wim Weehuizen, augustus 2017