Nieuwe Maan in Leeuw

Gepubliceerd: 30 juli 2019

Op 23 juli is de Zon bij zonsopgang het vaste vuurteken Leeuw binnengegaan. De dagen tussen 20 juli en 20 augustus worden de Hondsdagen genoemd. In deze periode komt de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond gelijk met de Zon op. Daarom is  Sirius, de hond van de jager Orion, dan niet te zien. De periode van de hondsdagen is het hoogtepunt van de zomer, wanneer er hittegolven kunnen zijn. Op 1 augustus is het tegen zonsopgang de Nieuwe Maan van de Leeuw, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan. De Kelten vierden dan het feest van Lughnasa, dat gewijd is aan hun lichtgod Lugh, die verbonden was met de adelaar. Met Lughnasa of Lammas werd het heengaan van de oude koning [Leeuw] gevierd met processies en rituelen en de nieuwe koning werd ingehaald.

Joan Hodgson schrijft over deze Nieuwe Maan: ‘De conjunctie van de Zon en de Maan in Leeuw brengt een prachtige, heldere straal van de Christus-Zon naar de gehele aarde. Het hart-chakra wordt beheerst door het teken Leeuw en als het denken met het hart door regelmatige meditatie sterker wordt, zal de Christus-Zon geleidelijk de leiding nemen over de hele persoonlijkheid. Als we ons gedurende deze tijd voldoende kunnen losmaken van de aandrang, die de zintuigen op ons uitoefenen, en als we ons openstellen voor deze grootse uitstraling van licht en liefde, dan worden we vervuld van vreugde en dankbaarheid, want de Leeuw is een teken dat vreugde uitstraalt.’

De Leeuw is het teken van leiderschap, van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Nederland heeft als wapen een Leeuw, wat voortkomt uit onze vrijheidsstrijd onder Willem van Oranje. Leeuwen willen een centrale rol vervullen in het geheel en in het middelpunt van de belangstelling staan. Over het algemeen zijn ze warmbloedig, hartelijk, grootmoedig en royaal. Ze kunnen zich met pracht en praal omringen om indruk te maken op hun omgeving, maar laten andere mensen daar wel in delen. Als Leeuwen een dominante inslag hebben, dan nemen ze de leiding op zich en zetten zich met heel hun hart in voor een zaak. Maar het is moeilijker voor hen om die leiding te delen of uit handen te geven.

Wim Weehuizen, juli 2019