Nieuwe Maan in Leeuw

Gepubliceerd: 22 juli 2017

Zaterdag 22 juli gaat de Zon ‘s middags het vuurteken Leeuw binnen. De dag daarna is het ’s morgens de Nieuwe Maan van de Leeuw, als de Zon en de Maan helemaal aan het begin van dat teken precies bij elkaar staan. Augustus is voor veel mensen nu de vakantiemaand, maar in traditionele boerengemeenschappen was het de hooitijd en het begin van de oogsttijd. Er was dus heel veel werk op het land te verrichten, waarin alle volwassenen deelden.
De Kelten vierden begin augustus het feest van Lughnasa, dat gewijd is aan hun lichtgod Lugh. Het heengaan van de oude koning of zonnegod werd gevierd met processies en rituelen en de nieuwe koning of zonnegod werd ingehaald. Door verwarring met het latere oogstfeest [loaf mass – broodmis] heet dit tegenwoordig Lammas.

De Zon en de Maan staan bij de planeet Mars, waardoor dit de aanzet kan zijn tot allerlei activiteit op het uiterlijke vlak ofwel tot innerlijke werkzaamheid. Joan Hodgson schrijft: “De conjunctie van de Zon en de Maan in Leeuw brengt een prachtige, heldere straal van de Christus-Zon naar de gehele aarde. Het hart-chakra wordt beheerst door het teken Leeuw en als het denken met het hart door regelmatige meditatie sterker wordt zal de Christus-Zon geleidelijk de leiding nemen over de hele persoonlijkheid. Als we ons gedurende deze tijd voldoende kunnen losmaken van de aandrang, die de zintuigen op ons uitoefenen, en ons openstellen voor deze grootse uitstraling van licht en liefde dan worden we vervuld van vreugde en dankbaarheid, want de Leeuw is een teken dat vreugde uitstraalt.” 

Wim Weehuizen, juli 2017