Nieuwe Maan in Leeuw

Gepubliceerd: 21 juli 2016

Op vrijdag 22 juli gaat de Zon een half uur voor noen het vuurteken Leeuw binnen. Ruim een week later op 2 augustus is het dan de Nieuwe Maan van de Leeuw, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Het is nu de hooitijd en het einde van de hoogzomer nadert. De Kelten vierden begin augustus het feest van Lughnasa, dat gewijd is aan hun lichtgod Lugh. Het heengaan van de oude koning of zonnegod werd gevierd met processies en rituelen en de nieuwe koning of zonnegod werd ingehaald.
Ook werden er dan proefhuwelijken voor één jaar gesloten om te zien of het koppel bij elkaar paste. Als het samen niet ging, werd de verbintenis weer verbroken. Door verwarring met het latere oogstfeest [loaf mass – broodmis] heet dit tegenwoordig Lammas.

Dat de lichtgod Lugh heel belangrijk was kunnen we zien aan de vele Keltische plaatsen die lugdunum heetten – heuvel van Lugh. Onder invloed van de Romeinen zijn die namen wat verbasterd. We zien dat o.a. terug in Lyon, de vroegere hoofdstad van Frankrijk, in de op een heuvel gelegen kathedraalstad Laon en in Leiden, maar daar is het verbonden met een Romeins fort dat bij Katwijk lag. Het belangrijkste attribuut van de stralende zonnegod Lugh is zijn speer. De speer hoort bij het element vuur en verbeeldt de doelgerichtheid van de held en zijn vastberaden en snelle handelen. Lugh verscheen in een visioen aan de moeder van een Ierse held. Zijn ogen waren als sterren, zijn haren vlamden om zijn gezicht en in zijn handen hield hij een brandende speer. 

Joan Hodgson schrijft: “De conjunctie van de Zon en de Maan in Leeuw brengt een prachtige, heldere straal van de Christus Zon naar de gehele aarde. Het hart-chakra wordt beheerst door het teken Leeuw en als het denken met het hart door regelmatige meditatie sterker wordt, zal de Christus Zon geleidelijk de leiding nemen over de hele persoonlijkheid. Als we ons gedurende deze tijd voldoende kunnen losmaken van de aandrang, die de zintuigen op ons uitoefenen, en ons openstellen voor deze grootse uitstraling van licht en liefde dan worden we vervuld van vreugde en dankbaarheid, want de Leeuw is een teken dat vreugde uitstraalt.” 

Wim Weehuizen, juli 2016