Kerstgeschenken

Gepubliceerd: 13 december 2018

Jenny Dent’s spiritual blog

De adventstijd, de periode tot aan Kerstmis, kan heel erg in beslag worden genomen door materiële zaken. Winkels en de media zijn gevuld met de promotie van geschenken en de enige uitingen van religieuze betekenis zijn de kersttoneelstukjes van de kinderen en de concerten.

Het is echter zeker een tijd in het jaar waarin meer nadruk wordt gelegd op het magische symbool van de Ster! Sterren schitteren overal in kerstversieringen en waarschijnlijk weet elk kind dat drie wijze mannen een ster volgden om het kindje Jezus in Bethlehem te vinden.

Het is geruststellend om te midden van al het materiële te bedenken dat het stersymbool zelf een intrinsieke kracht heeft die het innerlijke Christuslicht stimuleert om te ontluiken en om helderder te schijnen; het is dus echt een magisch symbool!

En dat geldt ook voor de drie gaven van de wijzen; White Eagle’s leer is heel duidelijk en inspirerend op dit punt.

We dachten hierover na tijdens de Advent-retraite die ik onlangs in New Lands heb geleid. Iets wat ik eerder nog niet had bedacht, is dat de gave van goud niet alleen de gave van liefde en licht in elk menselijk hart is, maar dat het ook de gave van het fysieke leven zelf en de ‘tempel’ van onze lichamen is. En we hebben de kans om dit te koesteren en er dankbaar voor te zijn tijdens ons hele aardse leven. Hoewel ons lichaam ons problemen kan bezorgen, vooral wanneer we ouder worden, is het iets om te koesteren en om vriendelijk voor te zijn. Daarom is er nog een andere gedachte die ik graag wil meegeven voor de kersttijd: het geschenk van vriendelijkheid voor ons lichaam. Bijvoorbeeld door en beetje rust en ontspanning in de vier dagen van de zonnewende; de zon staat immers ook stil. Dit kan best moeilijk zijn om voor elkaar te krijgen, maar zelfs een half uur om ‘iets voor jezelf’ te doen, om een geschenk van vriendelijkheid aan jezelf te geven, kan het verschil maken voor het heldere licht van geluk dat je naar je familie en vrienden kunt uitstralen.

Dan is het geschenk van mirre, het bittere kruid dat symbool staat voor het lijden op aarde, misschien niet zo bitter. En de gave van wierook, de zoetheid en het bewustzijn van de aanwezigheid van engelen-helpers en het voortdurende gezelschap van je dierbaren in geest, zal gemakkelijker in je hart worden verwelkomd.

(Zie het White Eagle-boek ‘Festivals and Celebrations’ met inspirerende lessen voor je rustige tijden in de Kerstperiode.)

Jenny Dent is mother van de WE-Lodge wereldwijd