In de dood worden we geboren voor het eeuwige leven

Gepubliceerd: 3 oktober 2018

Jenny Dent’s spiritual blog

In dit jaargetijde, hier op het noordelijk halfrond, nu de dagen korter worden en de nachten langer, word ik altijd herinnerd aan het overlijden van mijn moeder Joan Hodgson. De exacte datum was 8 oktober, dicht bij de feestdag van Sint Franciscus. Ik bekijk nu ik dit schrijf zijn beroemde gebed: ‘Heer maak mij een instrument van Uw vrede’. Ik las het gebed bij de opening van onze Dag van de Vrede in de tempel van New Lands, iets meer dan een week geleden. De mooie en veelzeggende woorden raken, zoals altijd, mijn hart.

Zelfs als we er sterk in geloven dat het leven doorgaat na het fysieke sterven van het lichaam, is er nog altijd sprake van verdriet en gevoelens van verlies wanneer een goede vriend, familielid of geliefde overgaat. Dit is vanzelfsprekend. Herdenkingsdagen zijn bijzonder aangrijpend en de herinnering aan onze dierbaren belemmert hen op geen enkele manier in hun nieuwe leven van grotere vrijheid.

Als ik in deze tijd van het jaar aan mijn moeder Joan denk, voel ik vreugde over haar vrijheid en voel ik  haar ook bevestigen dat het leven echt eeuwig is. Ze verzekert ons dat het echt is zoals in de woorden van Sint Franciscus, dat we ‘in de dood worden geboren voor het eeuwige leven’, want we beseffen zonder enige twijfel dat de dingen op dezelfde manier doorgaan. Dat leven is zeker mooier, maar het is geen kwestie van op een wolk zitten met engelen die harp spelen; dat zou na een tijdje saai zijn! We maken ons leven in de hemel mooi door onze eigen inspanningen, onze creativiteit en positieve gedachten, precies zoals we dat doen terwijl we in fysieke lichamen zijn. Er zijn in de hemel nog steeds uitdagingen om te omarmen, lessen om te leren, heuvels om te beklimmen. Maar als we onze spirituele ogen wijd openen, kunnen we met steeds duidelijker perspectief de glorie van Gods grote plan zien, voor ons persoonlijk leven en zeker ook voor de hele wereld. Ons geloof kan sterker en sterker worden en we kunnen onze dierbaren, die nog in een fysiek lichaam zijn, helpen om dit ook te voelen.

White Eagle zegt in De Lichtbrenger: ‘Als ze geestelijk groeien, zullen de mensen niet langer bang zijn voor de dood, want ze zullen worden aangemoedigd tot leven in de geest. De dood met al zijn akelige verschijnselen zal dan iets uit het verleden worden… De dood zal opgeslokt worden door de overwinning, door onsterfelijkheid, want wanneer de mensen leren leven volgens de ware geest, waarbij ze in elkaar dezelfde geest herkennen als in zichzelf, zullen ze weten dat er geen scheiding bestaat door de dood’.

Jenny Dent, mother van de Lodge wereldwijd