De Ster schijnt in Nepal

Gepubliceerd: 4 september 2016

Jenny Dent’s spiritual blog

Nepal is een land dat mij erg dierbaar is. Het is er arm in materieel opzicht, maar rijk aan spirituele gaven. De eerste keer dat ik het bezocht, bijna dertig jaar geleden, ervoer ik de kracht van de Ster die boven de ‘heilige berg’ Machhapuchhare schijnt en tijdens mijn aansluitende tocht door het ‘Annapurna heiligdom’ voelde ik duidelijk (op etherisch niveau) dat dit een van de ontmoetingsplaatsen is van de Oudere Broeders.
Dit gevoel werd bevestigd tijdens mijn volgende tocht, elf jaar later, na het overlijden van mijn voormalige echtgenoot Geoffrey. Hij hield niet van fysiek reizen, maar bevrijd van zijn lichaam bemoedigde hij me op deze (voor mij) heel zware pelgrimstocht. Op een bijzonder moeilijk moment, toen ik bijna wilde opgeven, was hij er en hield hij een stralende lantaarn omhoog om mij aan te moedigen.

Wie bekend is met de lessen van White Eagle zal weten hoe vaak hij het zinnetje ‘houd vol met volhouden’ (keep on keeping on) gebruikt. Ik geloop dat hij in al die jaren honderden mensen bemoedigd heeft om dit gewoon te doen, op veel verschillende manieren. Pelgrimstochten gaat niet altijd over het beklimmen van fysieke bergen.

Nog onlangs heb ik de gelegenheid gehad om naar Nepal terug te keren. Geen trektocht dit keer, maar een bezoek aan onze White Eagle –groep in Kathmandu om hen te bemoedigen in ‘keep on keeping on’.

Het is iets meer dan een jaar geleden dat in mei 2015 de verwoestende aardbeving plotseling duizenden levens vernietigde. Nu, ruim een jaar later, zijn er nog overal in Kathmandu zelf, overblijfselen van de aardbeving: ingestorte muren en gebouwen, opgebroken wegen, elektriciteitsdraden die gevaarlijk boven de straten bungelen. Natuurlijk zijn niet alle delen van de stad getroffen en een van onze White Eagle leiders, Keshav, een collega van Krishna, vertelde me: ‘We hebben zo veel geluk gehad! Ik geloof dat de Ster geholpen heeft om ons en onze school te beschermen. Toen de aardbeving plaatsvond, was ik net op weg naar een overleg met Krishna. Gelukkig was het zaterdag en waren er geen kinderen in de school. We bleven buiten op straat na de beving, met vele anderen, onzeker over wat er verder zou gebeuren. Er waren veel naschokken en gebouwen die instortten. De mensen waren geweldig; iedereen hielp elkaar. We hebben veel geleerd over vertrouwen hebben, over de kracht van gebed en over de Ster’.

Krishna heeft een helder inzicht in de essentie van de leer van White Eagle. Bij een gelegenheid legde hij mij het volgende uit: ‘Het is geen religie – het is een manier van leven’. Hoe waar is dat. Het is een filosofie die levens echt verandert en ons helpt om op een serene en hopelijk (!) wijze manier om te gaan met welke karmische uitdaging er ook komt, of dat nu een aardbeving is, een overstroming, ziekte, een sterfgeval of wat dan ook.

Een hoogtepunt van dit korte bezoek aan Nepal (zonder trektocht in de prachtige bergen, dit keer…) was een gesprek met twee groepen tieners van de scholen van Krishna en Keshav. Ik sprak met hen over het vermogen van de Ster om ons en de hele wereld te helpen, wat er ook aan de hand is. De meesten van hen zijn Hindu, met een paar Boeddhisten en Christenen, maar allen hadden een diep begrip van de onderliggende eenheid van alle religies. Een van de vele beminnenswaardige dingen van Nepal is de religieuze tolerantie, waarbij Hindus en Boeddhisten vaak zij aan zij bidden. We kunnen allemaal zo veel leren, denk ik, van dit voorbeeld.

Uit ‘Healing the World’, p. 28:
‘Reik uit naar het hemelse licht, herinner je dat je dat licht kunt weerspiegelen. Kijk omhoog naar de zon-bedekte bergketen, de gouden stad, noem het het koninkrijk van de hemel, als je wilt! Maar onthoud dat het koninkrijk van de hemel niet werkelijk een ver land is, het hemelse koninkrijk kun je binnen in jezelf vinden. Je kunt er een ver land van maken, of het kan dichtbij komen, een wereld van oneindige schoonheid in jezelf. Mensen vinden het zo verleidelijk, zo veel makkelijker om hier of daar of naar allerlei plekken toe te rennen, naar het oosten, westen, noorden en zuiden om een meester te zoeken – en de hele tijd is de Meester binnenin, zo dichtbij, dichterbij dan ademhalen, dichterbij dan handen en voeten. Dit is de simpele waarheid.’

Jenny Dent, spiritual mother van de White Eagle Lodge wereldwijd