Dank u God!

Gepubliceerd: 20 oktober 2019

Jenny Dent’s spiritual blog

Ik heb een levendige jeugdherinnering aan het gebedje dat we voor de maaltijd zongen:
Thank you for the world so sweet,
Thank you for the food we eat,
Thank you for the food we eat,
Thank you for the birds that sing,
Thank you God for everything.

Hier op het noordelijk halfrond hebben we de oogsttijd gevierd (en natuurlijk is het lente op het zuidelijk halfrond). Het is van oudsher een tijd om dank je wel te zeggen, hoewel we dat tegenwoordig makkelijker vergeten, nu voedsel, groenten en fruit worden geïmporteerd van over de hele wereld.

Terwijl ik op ons Engelse platteland wandel en de overvloed van de natuur zie, is mijn hart vol dankbaarheid. Onze wereld zo mooi is en zo vol met oneindig veel verschillende vormen van schoonheid. Ik hoorde een vinkje vrolijk zingen vanmorgen, er zijn zelfs nog vlinders, bijen zoemen in de warme herfstzon en ik zag bloemen in vele kleuren in tuinen en hagen. Ik kon het niet helpen, maar vele malen zei ik vanuit mijn innerlijk heel eenvoudig ‘Dank je wel God!’

Uit de leer van White Eagle kennen we een passage over dankbaarheid. In ‘Prayer, Minfulness and Inner Change’ maakt hij ook nog een ander punt over dankbaarheid, waar ik vaak over nadenk. Ik wil dat nu graag delen, omdat ik het belangrijk vind bij onze overwegingen over alles wat vandaag de dag in onze wereld gaande is. Hij zegt:

‘Als we in de stilte zijn en communiceren met het onzichtbare, worden we ons bewust van de lof en dankzegging die uit het hart van God vloeien. Het lijkt misschien vreemd voor je om te denken dat God je dankt, maar misschien wil je het idee overwegen dat God dankbaarheid schenkt. God schiep de wereld, de hemel en alle dingen. En God zei dank toen hij zijn schepping aanschouwde.’

Ik geloof dat dit zo is, wat de mensheid ook doet! Het geschenk van dankbaarheid geneest op zoveel manieren. Onze dankbaarheid maakt deel uit van onze eigen genezingsdienst voor alles wat God geschapen heeft. De schepping is op magische wijze verbonden met de trilling van dankbaarheid die uit de hartslag van al het leven stroomt.

Jenny Dent, mother van de Lodge wereldwijd