Advent: voorbereiding op de geboorte van het Licht in ons

Gepubliceerd: 30 november 2015

Dit jaar is de adventstijd op zondag 29 november begonnen. Het is de periode die we mogen gebruiken om ons voor te bereiden op de Kerst. Met Kerstmis vieren we dat het kindje Jezus wordt geboren. Je kunt deze geboorte ook zien als de geboorte van het Licht. Het Licht dat in een ieder van ons mensen zit. Wat we alleen maar hoeven te doen is ons hier bewust van worden. En dat doen we tijdens de adventsperiode.

De eerste week kunnen we mediteren op het element LUCHT. Probeer eens na te denken over wat lucht allemaal kan doen, de wind, zuurstof, de stormen, de leegte vullen, vuur aanwakkeren, ons laten ademen, rommel weg doen waaien, etc. etc. Probeer de komende dagen in je omgeving zo veel mogelijk voorwerpen te zien die te maken hebben met Lucht. Waar hebben we eigenlijk lucht voor nodig?

De tweede week van de advent kunnen we ons op het element VUUR concentreren. Dit element geeft warmte, laat (ver-)branden, wakkert aan, het zuivert door weg te branden, geeft licht, is de lava enz. Probeer dit allemaal in te voelen, te ervaren. Verder kun je deze week proberen te ontdekken wat met de hulp van vuur gemaakt is of waar we vuur voor nodig hebben in ons dagelijks leven.

De derde week van de adventstijd kunnen we mediteren over het element WATER. Water maakt schoon, het spoelt onzuiverheden weg, laat groeien, geeft geborgenheid, worden we in geboren, helpt droogte voorkomen, maakt buigzaam en meegaand. We kunnen deze dagen proberen te ontdekken waar we water voor gebruiken of waar we water bij nodig hebben.

De vierde week van de adventstijd kunnen we onze aandacht op het element AARDE richten. Aarde geeft structuur, houvast, geeft een basis, zorgt dat we zaken letterlijk kunnen vastpakken. We kunnen in de dagen tot de Kerst ontdekken wat allemaal van aarde of stof gemaakt is en wat het stoffelijke doet met mensen.

Een mooie bewustwordingsperiode toegewenst,

Janne Geraets
landelijk leider WE-lodge