Advent 2020

Gepubliceerd: 30 november 2020

We staan aan het begin van de Advent, de periode waarin de dagen kort zijn en het donker meer uren vult dan het licht. Van oudsher kijken we uit naar de terugkeer van het licht, het moment waarop de dagen langzaam weer langer worden.

Dit jaar lijkt de donkere periode misschien nog wel zwaarder dan je gewend bent. Wellicht heb je afscheid moeten nemen van een dierbare die geveld werd door de pandemie. Veel mensen dragen momenteel dat verdriet of maken zich zorgen over familieleden of vrienden die ziek zijn. Ook op het vlak van de politiek is het nogal onrustig in het binnen- en buitenland. Hoopvolle ontwikkelingen zijn er zeker wel, maar we moeten er gewoon beter naar zoeken onder alle onduidelijke en soms ook onjuiste informatie.

Gelukkig weten we dat we niet alleen bestaan in de materiële werkelijkheid. Ons bestaan heeft een belangrijke, andere dimensie. We zijn verbonden met ons hogere Zelf, ons eigenlijke Zelf is een deel van het Goddelijke. En juist in deze tijd, waarin het licht om ons heen zo dun en kwetsbaar lijkt, en de zon niet meer dan een waterig bolletje tussen de nevels, is het belangrijk om op zoek te gaan naar die wezenlijke dimensie.

White Eagle neemt ons keer op keer bij de hand. In veel varianten legt hij uit dat we verbinding kunnen maken met ons hogere Zelf door de stilte van ons hart binnen te gaan. En die stilte kunnen we creëren door ons niet te verliezen in alle ups en downs van ons leven. Langer dan wij er zijn, zullen zich ernstige zaken op aarde afspelen. Maar we mogen ons realiseren dat onze Goddelijke kern onverwoestbaar is.

Met die gedachte in je hart lukt het je vast en zeker om uit te kijken naar de Kerstdagen. Misschien lukt het je ook om elke komende zondag een symbolisch extra kaarsje te ontsteken in je hart. En met dat kleine lichtje in je kun op het spirituele niveau ook andere mensen in het Licht zetten. Zodat we toch een beetje samen op weg zijn naar Kerstmis.

We wensen je een fijne Adventstijd in hoopvolle verwachting op de terugkeer van het Licht.

Hein