Gepubliceerd: 10 augustus 2015
Vrijdag 14 augustus, de dag voor Maria Hemelvaart, is het de Nieuwe Maan van de Leeuw, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Joan Hodgson schrijft: ‘De conjunctie van de Zon en de Maan in Leeuw brengt een prachtige, heldere straal van de Christus Zon naar de gehele aarde. Het hart-chakra wordt beheerst door het teken Leeuw en als het denken met het hart door regelmatige meditatie sterker wordt, zal de Christus Zon geleidelijk de leiding nemen over de hele persoonlijkheid. Als we ons gedurende deze tijd voldoende kunnen losmaken van de aandrang, die de zintuigen op ons uitoefenen, en ons openstellen voor deze grootse uitstraling van licht en liefde dan worden we vervuld van vreugde en dankbaarheid, want de Leeuw is een teken dat vreugde uitstraalt.’
Bij deze Nieuwe Maan staat de planeet Venus in een benedenconjunctie tussen de Zon en de aarde. Die conjunctie van de Zon met Venus in Leeuw is dit jaar op 15 augustus exact. Het is dan precies 70 jaar geleden dat er een einde aan de tweede wereldoorlog kwam. Na de capitulatie van Duitsland op 5 mei zag ook Japan in dat de oorlog verloren was. De herdenking hiervan wordt dit jaar voor het eerst verrijkt met een nieuw symbool: de Melati, de witte jasmijn. Het is een typisch Indische bloem, die in Nederland maar moeilijk kan gedijen. Daarom symboliseert deze bloem ook het verlangen naar de tijd, toen men nog in Indonesië woonde. Over het algemeen vallen bloemen onder de planeet Venus en de kleur wit wordt geassocieerd met onschuld en puurheid, wat bij de fase van de Nieuwe Maan hoort. Met deze witte jasmijn, de Melati, worden de geliefden [Venus] herdacht, die tijdens de tweede wereldoorlog zijn omgekomen.
Zoals gezegd is het op 15 augustus ook Maria Hemelvaart en dat wordt in katholieke streken nog altijd gevierd. We zien dit op schilderijen uitgebeeld als het inslapen van Maria te midden van de apostelen en als de ten hemel opneming en de hereniging met haar zoon Jezus bij God. Het wordt niet in de bijbel vermeld en is ook als feestdag pas een paar eeuwen later ingevoerd. In de Mariaverering zien we overeenkomsten met de verering van de moedergodin, die in veel oude culturen voorkomt en die ook aan de verering van de goddelijke vader voorafgaat. De moedergodin wordt vaak in drie vormen aanbeden: de jonge, nog maagdelijke vrouw, de volwassen vrouw, die moeder is geworden en de oude, wijze vrouw, die het leven doorleeft heeft. In dit geval: de Maagd Maria, de Moeder Gods en Maria van de Smarten. De Mariaverering volgt dus een eeuwenoude traditie.
Wim Weehuizen, juli 2015