Volle Maan van de Schorpioen

Gepubliceerd: 27 oktober 2020

Vrijdag 23 oktober is de Zon om 1 uur ’s nachts het vaste waterteken Schorpioen binnengegaan. Dit teken is verbonden met de dood, met het overgaan naar de wereld van het Licht. Het symboliseert ook het afsterven van de natuur, dat elk jaar in het najaar terugkomt. Als het dan in de herfst een zonnige dag is en de bomen diepe tinten geel en rood kleuren, krijg je het gevoel dat de sluier tussen ons en de andere wereld wat weggenomen wordt. En dat gevoel past ook bij de feesten van deze tijd: Allerheiligen en Allerzielen, die op 1 en 2 november gevierd worden. We herdenken dan onze dierbaren die al zijn overgegaan en kunnen uit dankbaarheid voor hun leven een kaarsje voor hen branden. 

De dag daarvoor op zaterdag 31 oktober is het Volle Maan. Joan Hodgson schrijft hierover: ‘Tegenover de Zon in Schorpioen staat de Maan in het teken Stier, het teken van de volmaakte vorm. Het is verleidelijk om te treuren over het heengaan van een geliefd persoon of de scheppingen van moeder natuur. Dit is echter niet de tijd om aan het fysieke lichaam te denken, maar aan de dierbare ziel die er door heen scheen. Die persoon is vrijer, lichter en meer zichzelf geworden. Ons grootste beletsel om in contact te komen met hen die overgegaan zijn is ons fysieke denken, dat alleen indrukken van de vijf zintuigen accepteert. Zo gauw we dat denken stil kunnen maken zal de liefdesstroom die opkomt, als we aan de zielen die overgegaan zijn denken, ons hart openen om met hen in contact te komen. Dit diepe contact vanuit het hart kan alle angst voor de dood wegnemen’.

Bij deze Volle Maan staat Uranus heel dicht bij de Maan. Uranus is de planeet van de vrijheid, het je losmaken uit verstarde sociale structuren, maar heeft ook een dwarse, anarchistische kant. We kregen het dringende advies om in binnenruimtes een mondkapje te dragen. Veel mensen gaven daar gevolg aan, maar er waren ook genoeg mensen, die zich daar niets van aantrokken. Daarom wordt noodgedwongen aan een mondkapjesplicht gewerkt, die dan half november zal ingaan.

Wim Weehuizen, oktober 2020