Volle Maan in Schorpioen

Gepubliceerd: 20 oktober 2015

Tegen de avond van vrijdag 23 oktober gaat de Zon het waterteken Schorpioen binnen en een paar dagen later op 27 oktober, als de Maan in het aardeteken Stier daar precies tegenover staat, is het dan Volle Maan. Het is nog voor Allerheiligen en Allerzielen, die op 1 en 2 november vallen. In de Keltische traditie is dit het feest van Samhain, wanneer de doden herdacht worden en de magische verhalen over de Andere Wereld en de sidhe, de natuurwezens, bij het haardvuur verteld. Het is herfst geworden wat vaak weemoed in ons oproept, omdat we ervaren dat de levenskrachten van de natuur zich aan het terugtrekken zijn. Het teken Schorpioen is gerelateerd aan de dood, maar ook aan de wedergeboorte. Want als we goed naar de kale takken van de bomen kijken, zien we dat er al weer nieuwe knoppen gevormd zijn, die na de winter zullen uitlopen en een nieuwe lente zullen brengen.

Joan Hodgson schrijft over deze Volle Maan als de Zon in de Schorpioen staat: ‘In deze periode van 23 oktober tot 23 november wordt de sluier, die tussen de twee werelden ligt, enigszins weggenomen. De Volle Maan staat in het teken Stier, het teken van de volmaakte vorm. Het is verleidelijk om te treuren over het heengaan van een geliefd persoon of de scheppingen van moeder natuur. Maar dit is niet de tijd om aan het fysieke lichaam te denken, maar aan de dierbare ziel die er door heen scheen. Die persoon is vrijer, lichter en meer zichzelf geworden. Ons grootste beletsel om in contact te komen met hen die overgegaan zijn, is het fysieke denken, dat alleen indrukken van de vijf zintuigen accepteert. Zo gauw we het denken vanuit het hoofd stil kunnen maken zal de liefdesgloed die opkomt, als we aan de zielen die overgegaan zijn denken, ons hart openen om met hen in contact te komen. Dit diepe contact vanuit het hart kan alle angst voor de dood wegnemen.’

Bij deze Volle Maan is er een samenstand van de planeten Venus, Mars en Jupiter in het bewegelijke aardeteken Maagd. Er valt rond deze tijd veel nadruk op levensgebieden, waar de Maagd mee te maken heeft. In de eerste plaats de hulpverlening aan en het huisvesten van asielzoekers, maar ook milieuvraagstukken en de gezondheidszorg. Ondanks alle afspraken is de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar met 4% toegenomen. In een door burgers aangespannen rechtszaak heeft een rechter de Staat opgedragen om de uitstoot in 2020 aanzienlijk te verminderen. Het kabinet zal nu echt tot actie moeten overgaan om de doelstellingen van het milieu-akkoord te halen. Bij dit alles speelt het probleem van de opwarming van de aarde, evenals dat van de vervuilde lucht en de gezondheid van de bevolking.

Wim Weehuizen, oktober 2015