Volle Maan in Kreeft

Gepubliceerd: 21 juni 2018

De zon beschijnt het noordelijk halfrond in de zomertijd overvloedig met haar stralende licht. We ervaren dat elk jaar in het lengen van de dagen, waardoor het al heel vroeg licht wordt en pas laat op de avond donker. Op 21 juni gaat de Zon rond 12.00 uur ’s middags het waterteken Kreeft binnen. We zijn gekomen in de periode van de zomerzonnewende, die van 21 tot 24 juni duurt, als de zon recht boven de Kreeftskeerkring [Sahara] drie dagen stil lijkt te staan. Op 24 juni is dan het St. Jansfeest en worden er grote vuren aangestoken om onze magische verbondenheid met de kosmos te vieren. Daarna keert de zon om, wat we dus de zonnewende noemen, en gaat ze terug naar de Steenbokskeerkring [Zuid Afrika].

Het St. Jansfeest is gewijd aan Johannes de Doper en wordt nog altijd met een processie gevierd, zoals in Laren in het Gooi. White Eagle zegt hierover: ‘Je zult je herinneren dat, voordat Christus volledig tot manifestatie kwam door Jezus om de mensheid te dienen, er een voorloper was, een drager van het Licht en men kende hem als Johannes de Doper. Hij kwam om Jezus’ komst aan te kondigen. Nu in het Watermantijdperk is deze enorme uitstroming van licht ook een voorloper, die laten we zeggen een ‘beroering van de wateren van het leven’ te weeg brengt. De Christus cirkel stort een buitengewone kracht uit over hen die verlangen naar het licht en het spirituele leven. Die kracht heeft het effect van de beroering in het water door de engelen uit het verhaal in de Bijbel.’

Een week later op 28 juni is het dan een uur na zonsopgang de Volle Maan van de Kreeft, als de Zon in dat waterteken staat en de Maan daar tegenover in het aardeteken Steenbok. In deze tijd kun je mediteren op het symbool van de levensboom, die zijn wortels diep in de aarde heeft en waarvan de takken zich wijd uitstrekken naar de hemel. In het steeds terugkerende jaarritme komen zijn bladknoppen in de lente uit en is hij in de zomer beladen met bladeren en vruchten. In de herfst verandert het getij en trekken de levenssappen zich terug; de vruchten zijn rijp om te oogsten, de bladeren verschrompelen en vallen naar beneden. Maar in de lente komt de levenskracht elk jaar weer sterker tevoorschijn en zo groeit de boom door de jaren heen tot meer schoonheid. Zoals door de incarnaties heen de Geest, dat zaadje van God in de mens, geleidelijk de volmaakte vorm schept. 

Wim Weehuizen, juni 2018