Volle Maan in Kreeft

Gepubliceerd: 12 juli 2016

Rond middernacht van 19 op 20 juli is het de Volle Maan van de Kreeft, als de Zon in dat waterteken staat en de Maan in het aardeteken Steenbok. De engelen van de Maan en Saturnus, die over de tekens Kreeft en Steenbok heersen, zijn verbonden met de getijden en met de tijd. Zij zijn de machtige engelen, die het leven van de mens in zijn fysieke lichaam vorm geven. Aan het hoofd van de engelen van de Maan staan de aartsengelen Uriel, het licht van God, dat bij de zomerzonnewende in alle kracht tot ons komt en Gabriel, die over zwangerschappen, geboortes en het moederschap gaat.
De engelen van Saturnus, met aan het hoofd de aartsengelen Cassiel en Samaël, hebben de taak om de materie tot een volmaakte vorm uit te bouwen.

Joan Hodgson, die de astrologische school van de White Eagle Lodge oprichtte, was zelf moeder van een gezin en hield ook van tuinieren. Zij schrijft over de hoogzomer: “Mensen die een tuin hebben kunnen zich tijdens het werken daarin afstemmen op de levensstroom van de Maan met haar engelen, die samen met de engelen van Saturnus de vormen in de natuur scheppen. Deze levensstroom omvat ook alle natuurwezens, zoals aardmannetjes, kabouters, elven en feeën, die juist in deze tijd heel actief zijn. Het voelt als een fijne, weldadige sfeer om je heen. Je kunt echter niet met je verstand maar alleen door je gevoel met hen in contact komen en ze als het ware bij je handen voelen, als je in de aarde aan het werken bent.”

In deze tijd kun je ook mediteren op het symbool van de levensboom, die zijn wortels diep in de aarde heeft en waarvan de takken zich wijd uitstrekken naar de hemel. In het steeds terugkerende jaarritme komen zijn bladknoppen in de lente uit en is hij in de zomer beladen met bladeren, bloemen en vruchten. Dan verandert het getij en trekken de levenssappen zich terug; de bloemen verwelken, de bladeren verschrompelen en vallen naar beneden. De levenskracht trekt zich in de aarde terug. Maar in de lente komt die kracht elk jaar weer sterker tevoorschijn en zo groeit de boom door de jaren heen tot meer schoonheid. Zoals door de incarnaties heen de Geest, dat zaadje van God in de mens, geleidelijk de volmaakte vorm schept, die het onsterfelijke zichtbaar maakt.

Wim Weehuizen, juni 2016