Volle Maan in Boogschutter

Gepubliceerd: 19 november 2015

Zondag 22 november gaat de Zon aan het eind van de middag het vuurteken Boogschutter binnen. Rond middernacht van 25 op 26 november is het dan Volle Maan, als de Maan in Tweelingen precies tegenover de Zon staat. We gaan naar de Adventstijd, die ons door de donkere dagen voor de Kerst heen voert en ons vol verwachting laat uitzien naar de komst van het Christuskind, het innerlijk Licht in ons hart. De Advent is ook het begin van het liturgisch jaar. De Advent begint in 2015 op zondag 29 november en eindigt op 24 december in de avond naar de kerstnacht. Er zijn altijd vier zondagen in de Adventsperiode en het is in de kerken traditie dan elke keer een kaars méér aan te steken. De sfeer van deze tijd is verwachtingsvol en ook niet-religieuze mensen laten lichtjes branden in hun raam. Veel mensen zoeken elkaar in deze tijd op om in de warmte van die lichtsfeer bij elkaar te zijn.

We zijn allen ook zeer geraakt door de bloedige aanslagen op vrijdag 13 november in Parijs en hebben in liefde verenigd onder de Ster het Christuslicht naar alle slachtoffers en hun familieleden uitgezonden. Al eerder is gewezen op de zonsverduistering van 20 maart vlak voor de Lente-equinox, waarvan de invloed een jaar duurt. Deze zonsverduistering was op 29 graden Vissen. In de klassieke astrologie valt Parijs, als het economisch centrum van Frankrijk, onder het tegenoverliggende teken Maagd en wel de 29e graad. Toen aan het begin van de Franse revolutie de Republiek werd uitgeroepen, stond de Zon op 29 Maagd. De zonsverduistering op 29 Vissen was daar dus exact mee in oppositie. De dag voor de aanslagen doorliep de planeet van oorlog en geweld Mars de 29e graad van Maagd. En op het moment van de eerste bomaanslag stond de 29e graad van Vissen van de zonsverduistering op de Midhemel, waardoor de potentieel vernietigende kracht er van tot manifestatie kwam. Het gebeurde bij een voetbalstadion, waar de Franse president was, die in de nationale horoscoop door de Zon op 29 Maagd wordt aangegeven. En de Parijse bevolking kwam bijeen op de Place de la République om de slachtoffers te gedenken.

In  deze adventsperiode zullen wij mensen meer dan anders wensen dat er vrede zal zijn in de harten van alle mensen, zodat die vrede ook in de wereld tot stand kan komen. Joan Hodgson schrijft hierover: ‘Tijdens de Volle Maan van de Advent zal de Zon in Boogschutter grenzeloze liefde en mededogen uitstorten over de mensheid. De engelen van Jupiter, de heerser over Boogschutter, komen vol liefde en wijsheid naderbij als voorbereiding op de wedergeboorte van het licht, het Christuskind. De engelen van Mercurius, de heerser over Tweelingen waar de Maan in staat, kunnen ons helpen om ons daarvan bewust te worden in ons dagelijks leven. Zowel Jupiter als Mercurius zijn planeten van blijheid en daarom wordt de Kerstgeest uitgedrukt in kerstliedjes en in het elkaar geven van geschenken. Ook het sturen van kerstkaarten [Mercurius] met goede wensen [Jupiter] is kenmerkend voor de invloed van deze planeten aan de vooravond van Kerstmis.’

Wim Weehuizen, november 2015