Oordeel niet te snel

Gepubliceerd: 4 september 2018

Jenny Dent’s spiritual blog

Toen ik onlangs naar de radio luisterde, hoorde ik een interessant gesprek over het thema ‘oordeel niet te snel’. De grotere acceptatie van de ‘vele verschillende vormen van zijn’ is, denk ik, een van de echt positieve dingen in dit tijdperk van Aquarius. Een ander positief ding is het dieper begrijpen van varianten op wat gezien wordt als de juiste manier van zijn, handelen en uiterlijk!

Het is echter nog altijd te gemakkelijk om te oordelen op uiterlijke verschijningsvormen, hetzij gekleurd door eigen ervaring, onze opvoeding, godsdienstige overtuiging ingegeven in je jeugd of de cultuur waarin we leven. Ik merk dit bij mezelf en blijf eraan werken! Nog een stap verder, denk ik dat we nog steeds op veel manieren vastzitten in oude beperkende denkpatronen en het kan best even duren en veel moeite kosten om onszelf te bevrijden, aangezien we ons verschuilen achter talrijke lagen van het oude leven, alvorens we het schitterende juweel vanbinnen kunnen onthullen.

Een tijdje geleden sprak ik met een friend over het mooie, kostbare juweel, een robijn, en hoeveel deze steen voor mij betekent. Tot mijn verbazing liet hij me een robijn zien, die hij bezit. De robijn was in originele staat, ingepakt in een bruine, steenachtige substantie, helemaal niet mooi, maar wat een schat ligt er in, het leek op de vondst van een mooie parel in een ruwe oesterschelp! Daar dacht ik aan, toen ik naar het radiogesprek luisterde. Ik herinnerde me ook moeder Theresa’s inspirerende woorden over hoe zij, terwijl ze met oude, zieke en behoeftige mensen werkte, die ze trachtte te helpen, hoe ze altijd Christus zag in iedere ziel, ongeacht hun uiterlijke verschijning.

De lessen van White Eagle staan vol met inspirerende woorden die de lezer aanmoedigen om op geen enkele wijze te oordelen. Een van mijn favoriete fragmenten uit The Quiet Mind heeft de titel ‘Respecteer je broeder’: Het ware licht is een vriendelijke liefde die, wanneer die in je oprijst, je naar de wereld laat kijken met begrip, mededogen en respect. Wanneer je de ziel van je broeder of zuster respecteert, dan respecteer je hun leven in elk opzicht. Deze zachtmoedige geest, dit respect van de een voor de ander zal komen. Want dit is de generatie van het ene ware licht en dit ware licht is dat van liefde.

Jenny Dent, mother van de Lodge wereldwijd