Nieuwe Maan van Weegschaal

Gepubliceerd: 5 oktober 2021

In de avond van woensdag 22 september is de Zon het kardinale luchtteken Weegschaal binnengegaan. We noemen dat de herfstequinox, als de Zon precies boven de evenaar staat op haar weg terug naar het zuidelijk halfrond. Op die dag zijn overal op de wereld, van de beide polen tot aan de evenaar, de dag en nacht even lang. Daarna merken we op het noordelijk halfrond dat de dagen korter worden, doordat het langer donker blijft. Een week na de herfstequinox vieren we op 29 september het feest van St. Michael. Dat is de aartsengel van de zon en hij is verbonden met heuveltoppen of rotseilanden vlak voor de kust, waar hij al sinds oude tijden vereerd wordt. Ook steden zijn naar deze aartsengel vernoemd, zoals Archangelsk aan de Witte Zee in Rusland.

Op woensdag 6 oktober is het midden op de dag de Nieuwe Maan van de Weegschaal, als de Zon en de Maan bij elkaar staan in dat teken. Op dat moment staat de planeet Mars heel dichtbij de Zon en de Maan en zijn ze harmonisch verbonden met de twee planeten in Waterman: Jupiter en Saturnus. Voor Nederland staan ze dichtbij de Midhemel, dus recht boven ons. Het kan een goed startpunt zijn voor samenwerking [Weegschaal] in het parlement, want Mars zou dat kunnen bewerkstelligen. In die zin kan het dan een doorbraak worden in de kabinetsformatie. Maar deze samenstand van Zon, Maan en Mars combineert juist weer niet goed met de planeet Uranus in Stier in het 5e Huis. Het lijkt er op dat de verduurzaming en de vergroening van de samenleving maar heel moeizaam in een regeerakkoord uitgewerkt zal worden. 

De maand dat de Weegschaal door het teken Weegschaal loopt kan je je innerlijk evenwichtiger voelen en in staat meer in harmonie met iedereen om je heen te leven.  Joan Hodgson schrijft hierover: “De Weegschaal is het teken van partnerschap en huwelijk, zowel de fysieke en spirituele verbinding tussen mensen, als ook de mystieke bruiloft van de ziel met de innerlijke Christus, de Beminde. In deze tijd kunnen de engelen van Venus, de engelen van schoonheid en liefde, gemakkelijk dichterbij komen bij hen die innerlijk stil geworden zijn. Zoals de opgaande of ondergaande zon het stille water van een meer in een schitterend licht hult, zo zal de perfectie van de hemelse wereld dan in je ziel weerspiegeld worden en je openen voor de hemelse harmonieën.”