Nieuwe Maan in Vissen

Gepubliceerd: 19 februari 2017

Zaterdag 18 februari gaat de Zon rond het middaguur het bewegelijke waterteken Vissen binnen. In de middag van 26 februari is het dan Nieuwe Maan, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Dit is een zonsverduistering die zichtbaar is in midden Afrika, boven de zuidelijke Atlantische oceaan en in het zuiden van Patagonië. Voor Nederland is het een speciale tijd, want de planeten Mars en Uranus staan vlak bij elkaar in het teken Ram op de Midhemel pal boven ons.

Er zullen op allerlei gebieden nieuwe aanzetten en voorstellen tot verandering komen, met name ook ten aan zien van wetten en de rechtspraak, want Jupiter [staatsbestel en rechterlijke macht] staat tegenover Mars en Uranus in het teken Weegschaal.

De Zon en de Maan staan dichtbij Neptunus, de god van de zee. Joan Hodgson geeft ons voor de Nieuwe Maan in Vissen een meditatie, die ons tot rust brengt: Aangezien Vissen de oceaan van het kosmisch bewustzijn symboliseert, zal het beeld van de zee je helpen bij het mediteren. Je kunt je daarbij innerlijk op het beeld van de zee afstemmen. Richt dan je aandacht op de weidse horizon van de zee, luister naar het geluid van de zeemeeuwen, de steeds terugkerende golfslag en de gestage bries van de zeewind. Merk hoe het ritme van de golfslag in je doorwerkt. Kijk naar de zon die over het water schijnt en word de grote witte vleugels gewaar van de engelen van wijsheid, die vanuit het hart van de zon komen. Zie hoe die engelen de ziel opheffen en in de aanwezigheid van de Christus brengen.”

Vissen is het laatste teken van de dierenriem en heeft daarom te maken met loslaten en opruimen. Traditioneel valt in deze periode van het jaar de vastentijd, die begint na het carnaval op 1 maart met Aswoensdag en ongeveer 40 dagen tot aan Pasen duurt. Door te vasten maken we ons lichaam vrij van gifstoffen, zodat we met vernieuwde energie de lente kunnen binnengaan. De spirituele sfeer is die van innerlijke bezinning en stille afwachting. Daarom is het ook een goede tijd om je in een spiritueel centrum, zoals bijvoorbeeld een klooster, terug te trekken en je even helemaal los te maken uit de dagelijkse beslommeringen.

Wim Weehuizen, februari 2017