Nieuwe Maan in Steenbok

Gepubliceerd: 4 januari 2016

Na de Kersttijd is het op zondag 10 januari 2016 de Nieuwe Maan van de Steenbok, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dit teken. We hebben op 6 januari dan al Driekoningen gevierd. Dat is het feest van de Epifanie, de Openbaring van het Licht. In de Grieks- en Russisch orthodoxe kerken wordt op die dag het kerstfeest gevierd. In Nederland vieren we dat anders: kinderen komen verkleed als koningen langs de huizen. Ze laten een kerstster als een molentje draaien op een stok en zingen hun liedjes. Pas met Driekoningen zijn de twaalf heilige nachten van de Kersttijd voorbij en doen we de kerstboom de deur uit. En na deze feestelijke tijd met de eeuwig groene, mooi versierde kerstboom en de vele kaarsjes wordt het elke dag duidelijk weer wat lichter.

De Steenbok is het kardinale aardeteken, dat de aanzet geeft om in de materie iets tot stand te brengen. Er zijn drie tekens van het aarde-element en die hebben ieder hun eigen functie bij een project. Voor de bouw van een huis maakt de Steenbok als architect de bouwtekeningen en geeft de bouwmaterialen aan. Dan voert de Stier, het vaste aardeteken, als aannemer het bouwplan uit en geeft het huis met behulp van alle materialen een fysieke vorm. Tenslotte zorgt de Maagd, het bewegelijke aardeteken, als vakman voor de afwerking en de inrichting van het huis, waarbij er veel aandacht is voor details. Mensen die de Zon in één van de aardetekens hebben staan zullen over het algemeen op het fysieke vlak werkzaam zijn en daarin hun levensvervulling vinden.

Bij het aardeteken Steenbok hoort de planeet Saturnus, die het leven in structuren wil vastleggen. Vanaf eind 2015 loopt Saturnus door het vuurteken Boogschutter, waardoor mensen de behoefte krijgen hun ideeën en inspiraties over structuren in de samenleving vorm te geven en uit te dragen. Aan de vooravond van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in mei 1985 organiseerden progressieve katholieken zich in de 8 mei-beweging. Ze stelden vergaande hervormingen in de katholieke kerk voor, als reactie tegen de conservatieve koers van die paus. Hun eerste manifestatie was echter pas in 1986, toen Saturnus net als in het komende jaar door de Boogschutter liep. Ditmaal is er sprake van een bezoek van de progressiever ingestelde paus Franciscus aan Nederland al zal dat niet in 2016 zijn. Maar het blijft mogelijk, want Saturnus loopt nog tot eind 2017 door de Boogschutter.

Wim Weehuizen, december 2015