Nieuwe Maan in Schorpioen

Gepubliceerd: 7 november 2015

In de avond van woensdag 11 november is het Nieuwe Maan, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in het teken Schorpioen. Er horen twee planeten bij dit teken: Mars en Pluto. De Schorpioen staat er om bekend dat die iets tot de bodem wil uitzoeken en veel doorzettingsvermogen heeft, wat goed past bij de energieke planeet Mars. Pluto is de god van de onderwereld en de dood, maar ook van de transformaties, die de mens in zijn leven doormaakt. Daarom zijn er onder de Schorpioenen niet alleen chirurgen en anatomen, maar ook psychiaters, psychologen en therapeuten. Tot dit jaar was Pluto nog een mysterieuze wereld voor de mens, maar in juli 2015 vloog een ruimtesonde er vlak langs en maakte schitterende opnames.

Deze missie had de naam New Horizons, omdat de sonde het verafgelegen, nog onbekende gebied rond Pluto en de dwergplaneten onderzocht. De lancering vond plaats op 19 januari 2006 met Pluto in het vuurteken Boogschutter, dat graag de wijde verten opzoekt. Jupiter, de planeet van de expansie, stond in Schorpioen in oppositie met Mars in Stier. Een combinatie van Mars en Jupiter geeft meestal een actie weer die langere tijd zal duren en die zich ook over een grotere afstand uitstrekt. Bij vorige ruimtemissies was Pluto overgeslagen, hoewel een bezoek wel mogelijk was geweest. Dat daagde dit team van astronomen uit om deze wetenschappelijke missie door te zetten [Jupiter in Schorpioen].

Het waterteken Schorpioen is één van de vier vaste tekens, die traditioneel verbonden worden met een evangelist. We kennen dit teken ook in zijn hogere uitingsvorm als de Adelaar, die in de christelijke iconografie aan Johannes gegeven wordt. In die tijd was de astrologie nog geheel ingebed in de belevingswereld van de christelijke schrijvers en schilders. Als er op een icoon een adelaar werd afgebeeld, wist men dat Johannes bedoeld werd. Voor de huidige tijd heeft White Eagle ons een heel heldere uitleg gegeven van het Johannes-evangelie, dat de meest diepzinnige beschrijving van de christelijke mysteriën is. Want zoals de Meester Jezus de meester van het Vissentijdperk is, zo is Johannes, in ruimere zin opgevat, de meester van het Watermantijdperk. De visioenen, die Johannes in zijn boek Openbaring opgeschreven heeft, geven diepe, mystieke beelden van de toekomst van de mensheid.

Wim Weehuizen, oktober 2015