Nieuwe Maan in Maagd

Gepubliceerd: 28 augustus 2019

Op 23 augustus is de Zon rond 12.00 uur het bewegelijke aardeteken Maagd binnengegaan. Het is oogsttijd en de boeren gaan het graan van de akkers halen om het in hun schuren onder te brengen. Het Engelse woord voor oogst is harvest en dat vinden we terug in ons woord herfst. 

Een week later op 30 augustus is het kort na 12.00 uur de Nieuwe Maan van de Maagd, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Opvallend is dat de persoonlijke planeten Mercurius, Venus en Mars dan dichtbij de Zon en de Maan staan. En met z’n allen staan ze in oppositie met de planeet Neptunus in Vissen. Neptunus is een planeet, die op het fysieke vlak een degeneratieproces kan inzetten en het teken Maagd heeft te maken met de economie en alle bedrijvigheid die daarmee samenhangt.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw was er een wereldwijde economische crisis: de Grote Depressie. Landen verhoogden hun importtarieven om de eigen economie te beschermen, wat tot een desastreuze handelsoorlog leidde. De planeet Neptunus liep toen door het teken Maagd en heeft een zeer verzwakkende invloed gehad op de wereldeconomie. Na de Tweede Wereldoorlog werd er om herhaling te voorkomen een internationale handelsovereenkomst gesloten, die later werd omgezet in de Wereld Handelsorganisatie. Er is echter nu weer een tendens om meer uit te gaan van het economisch belang van het eigen land [Maagd] en importtarieven op te leggen. Handelsoorlogen te zamen met een (no-deal) brexit zullen de wereldeconomie opnieuw ondermijnen, wat aangegeven wordt door Neptunus in Vissen. 

September is de maand dat de scholen beginnen en kinderen zich weer kennis en vaardigheden eigen maken door die te leren en in hun geheugen op te slaan. Maagden zijn meestal nauwgezet en precies en letten op details, waardoor ze heel geschikt zijn om onderwijzer(es), verpleegkundige of apothekersassistente te worden. Je vindt ze ook als biologen, hoveniers, voedseldeskundigen en diëtisten. Een andere mogelijkheid is een ambachtelijk beroep, dat om veel handvaardigheid vraagt, zoals timmerman en technisch tekenaar. En aangezien Maagden veelal goed kunnen rekenen en spaarzaam zijn, zijn er onder dit teken ook heel wat accountants en economen.

Wim Weehuizen, augustus 2019