Nieuwe Maan in Leeuw

Gepubliceerd: 15 augustus 2020

Nog voor de zon opkomt op woensdag 19 augustus is het de Nieuwe Maan van de Leeuw. Zon en Maan staan dan precies bij elkaar. Joan Hodgson schrijft over deze Nieuwe Maan: ‘De conjunctie van de Zon en de Maan in Leeuw brengt een prachtige, heldere straal van de Christus-Zon naar de gehele aarde. Je hart-chakra wordt beheerst door het teken Leeuw en als je door regelmatig te mediteren steeds meer vanuit je hart denkt, zal de Christus-Zon geleidelijk de leiding nemen over je hele wezen. Als je je gedurende deze tijd voldoende kunt losmaken van je zintuiglijke behoeften en als je je openstelt voor deze grootse uitstraling van licht en liefde, dan word je vervuld met vreugde en dankbaarheid, want de Leeuw is een teken dat vreugde uitstraalt.’ 

De Leeuw is het teken van leiderschap, van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Als je onder dit teken geboren bent, zul je warmbloedig, hartelijk, grootmoedig en royaal zijn. En je zult ook een centrale rol willen vervullen in het geheel en in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Je zult het fijn vinden om anderen te laten zien wat je gepresteerd en verworven hebt. Je vindt het leuk om daarmee indruk te maken op je omgeving, maar je zult anderen daarin ook laten delen. Als Leeuwen een dominante inslag hebben, dan nemen ze de leiding op zich en zetten ze zich met heel hun hart in voor een zaak. Maar het is moeilijker voor hen om die leiding te delen of uit handen te geven. Leeuwen vind je vaak als zelfstandig ondernemer, als directeur van een bedrijf of als voorzitter van een vereniging.

Voorafgaand aan de Volle Maan is het op 15 augustus Maria Hemelvaart. Deze gebeurtenis wordt niet in de bijbel vermeld en is ook als feestdag pas een paar eeuwen na het vaststellen van het Nieuwe Testament ingevoerd. In de Mariaverering zien we overeenkomsten met de verering van de moedergodin, die in veel oude culturen voorkomt en die vaak aan de verering van de goddelijke vader voorafging. De moedergodin wordt in drie vormen aanbeden: de jonge, nog maagdelijke vrouw, de volwassen vrouw, die moeder is geworden en de oude, wijze vrouw, die het leven doorleeft heeft. In dit geval: de Maagd Maria, Maria de Moeder van God en Maria van de Smarten. De Mariaverering volgt dus een eeuwenoude traditie. Dit jaar staat de Maan die dag in haar eigen teken Kreeft, waardoor er nog meer een ontvankelijke, moederlijke invloed zal zijn.

Wim Weehuizen, juli 2020